Zdravko Mamić će dobiti natrag 14 milijuna kuna jamčevine, a može i na posao u Dinamo

Sud je odlučio Zdravku Mamiću vratiti 14 mil. kuna jamčevine, pišu 24 sata.

Također, može se vratiti na posao u Dinamo, ako hoće, prenose mediji.

Mamićeva obrana smatra kako nema više razloga da milijunskim iznosom garantira da neće ometati postupak ili ponavljati slična nedjela, a sud u Zagrebu se složio s njima.

Sudac istrage Županijskog suda u Zagrebu Zoran Luburić je na prijedlog Mamićevih odvjetnika odlučio Zdravku Mamiću vratiti 14 milijuna kuna jamčevine. Na ovu odluku Uskok se može žaliti Izvanraspravnom vijeću pa će Mamić još morati pričekati.

U ovom postupku Mamiću je istražni zatvor određen u studenom 2015. kada je protiv njega otvorena nova istraga zbog sumnje da je zajedno sa suokrivljenicima preko niza off shore tvrtki diljem svijeta izvukao iz Dinama više od 150 milijuna kuna. Tada su mu istražni zatvor zatvor odredili zbog opasnosti od utjecaja na svjedoke i opasnosti od ponavljanja kaznenog djela. Mamić, koji je tada bio izvrši dopredsjednik Dinama do kraja 2015. dao je ostavku na tu poziciju pa je otpala mogućnost da ponovi kazneno djelo, a kako je tijekom istrage ispitano 38 od 42 svjedoka, a preostalih četiri su strani državljani, sudac istrage ocijenio je da Mamić više ne može utjecati na njih.

Mamiću je imovina bila blokirana jednu od rekordnih jamčevina skupio je tako što je uz 6,37 milijuna kuna kao jamstvo da će se držati mjera opreza sudu ponudio nekretninu Alfonsine Vlahović u Samoboru vrijedne 7,63 milijuna kuna, te uplati 6,37 milijuna kuna u gotovini. I dok istraga u ovom predmetu, gdje su su osumnjičeni i Mamićev sin Mario, Damir Vrbanović, te poduzetnici Sandro Stipančić, Igor Krota i Nikky Vuksan u drugom predmetu u travnju će mu u Osijeku početi suđenje, pišu 24 sata.

Već na prvoj raspravi uslijedit će čitanje dokumentacije, a ovisno o sadržaju, sud će pozivati svjedoke naknadno. Predloženo je 3000 različitih dokaza. Tužiteljstvo za sada nije dostavilo raspored svjedoka pa se ne zna koliko će ih biti saslušano.

– Od početka tvrdim da je to politički motiviran proces. Sretan sam da je to de facto počelo. Do sada znamo da je marširao USKOK i da su isključivo oni radili što su htjeli. Drugi okrivljenici i ja moći ćemo raditi isključivo na sudu. Veselim se početku rasprave i što ćemo moći dokazati svoju nevinost. Učinili smo sve da do toga dođe što prije, povukli smo žalbu Vrhovnom sudu, dokaze koje smo predali na optužno vijeće.

Prihvatili smo sve što je USKOK predložio, jer nam se žuri što prije dokazati nevinost. Nećemo opstruirati proces, kako se špekulira u javnosti. Upravo suprotno, mi ga ubrzavamo – rekao je Zdravko Mamić u siječnju.

Facebook Komentari