-2.1 C
Zagreb
Naslovnica Inozemstvo Velika antiteroristička akcija u Berlinu, od jutros racije i uhićenja na 24...

Velika antiteroristička akcija u Berlinu, od jutros racije i uhićenja na 24 mjesta, zatvorena jedna džamija i islamistička udruga

Više od 400 policajaca sudjelovalo je u racijama koje od jutros traju u Berlinu, nakon što je tužiteljstvo pokrenulo istragu oko u aktivnosti udruge Fussilet 33, za koju se sumnja da je okupljalište radikalnih islamista.

Ta se udruga sastajala u jednoj džamiji u Berlinu, a tužiteljstvo ju je zabranilo, prenose njemački mediji.

Anis Amri, tuniski državljanin koji je kamionom napravio masakr na božićnom sajmu u Berlinu krajem prošle godine, a koji je prouzročio smrt 12 osoba i više desetaka ozlijedio, često je dolazio u tu džamiju, kažu tužitelji.

Prošli tjedan, vlasti u Berlinu uhitile su trojicu muškaraca osumnjičenih za povezanost sa samoproglašenom “Islamskom državom” (IS), a policija je priopćila su ti muškarci dolazili u udrugu Fussilet 33.

Policija je obavila pretragu na 24 lokacije u Berlinu rano u utorak ujutro, s više od 400 policijskih službenika koji sudjeluju u operaciji, objavila je policija na twitteru.

Vlasti su zatvorile džamiju nakon racije prošlog tjedna. Džamija je pod prismotrom od 2015. godine zbog sumnje na povezanost s regrutiranjem terorista, kao i skušljanje donacija za potporu terorističkih napada u Siriji.

Mjere za suzbijanje terorizma

Zabrana udruge znači da je skupina službeno raspuštena i više ne mogu iznajmiti džamiju za svoje aktivnosti, prenose njemački mediji.

Njemačka je poduzela proaktivne mjere za zaustavljanje terorističke prijetnje i radikalizaciju nakon Berlinskog napada.

Mjere uključuju pokretanje desetaka racija širom zemlje i predlaganje zakona kojim će se olakšati deportacija stranih državljana osumnjičenih za ekstremističke aktivnosti, a koji nemaju prebivalište u Njemačkoj.

Prema riječima ministra unutarnjih poslova Thomas de Maiziere, više od 500 ljudi su označeni kao potencijalna prijetnju u Njemačkoj, od kojih je oko pola nisu njemački državljani.

Najnovije

Još iz rubrike