15.8 C
Zagreb
Naslovnica Hrvatska Programsko vijeće HRT-a raspravljalo pet sati, politički aktivizam, Hribar, Željka Markić......

Programsko vijeće HRT-a raspravljalo pet sati, politički aktivizam, Hribar, Željka Markić……

Više od pet sati Programsko vijeće HRT-a raspravljalo je o programu javnog RTV servisa, a najveći dio maratonske sjednice otpao je na nastup Hrvoja Hribara, bivšeg ravnatelja HAVC-a, u emisiji Nedjeljom u 2, stavove sveučilišnog profesora Dejana Jovića u Prizmi te prijenos Zagreb Boxing Explosiona.

Konačni zaključak je da novinari i urednici moraju obratiti više pozornosti na etiku i profesionalne standarde, posebno u emisijama uživo, piše tportal.

Povod za raspravu bio je zahtjev Nadzornog odbora HRT-a koji je upozorio da je Hribar u emisiji iznio neprimjerene tvrdnje o zdravstvenom stanju filmske redateljice Ivone Juke te dopis Udruge zagrebački dragovoljci branitelji Vukovara, prema kojima je u emisiji ‘Prizma’ Franjo Tuđman uspoređen sa Slobodanom Miloševićem i Vojislavom Šešeljom, kao i ograđivanje Hrvatskog boksačkog saveza od manifestacije Zagreb Boxing Explosion, zbog čega je zatražena informacija zašto je HRT odlučio ući u prijenos iste.

Jozo Barišić smatra da je na HRT-u prisutan pad profesionalnosti i pojačavanje aktivizma. Drži da je u ‘Prizmi’ neprimjereno to da se Franjo Tuđman uspoređuje s ratnim zločincima i da se iznosi nečiji zdravstveni karton, kao što je to bilo u ‘NU2’.

Maja Sever podsjetila je da je urednik i voditelj Aleksandar Stanković nekoliko puta tijekom emisije upozorio Hribara da nije korektno iznositi zdravstveni karton Ivone Juke.

‘Komunicirala sam sa Stankovićem, emisija je išla u živo i on je upozorio Hribara. Juka mu je SMS-om zahvalila na tome što ju je pokušao zaštititi i postavio se profesionalno’, kazala je Sever, dodavši da u ‘Prizmi’ nisu bili izneseni stavovi HRT-a, već profesora Jovića.

Ivo Lučić naveo je kako ‘NU2’ nije gledao, ali smatra iritantnim to da se u emisiju dovodi čovjek koji je optužen za ozbiljno kršenje zakona, a da voditelj emisije prema njemu ima simpatije.

Saša Milošević drži da je pozivanje Hribara bilo posve opravdano i da ga je Stanković upozorio.

Nikola Baketa smatra da je bilo legitimno u ‘Nu2’ pozvati Hribara jer protiv njega nije podignuta optužnica. Za ‘Prizmu’ je naveo da Tuđman, Šešelj i Milošević nisu uspoređeni ni komparirani, nego je rečeno da njihovi politički nasljednici nisu sposobni pružiti sigurnost u regiji.

Katarina Periša Čakarun, šefica Informativnog medijskog servisa, ponovila je da je Stankovićeva emisija išla uživo i da se on od Hribarova istupa ogradio, ali i da je prozvana Juka pozvana da reagira u Dnevniku 3 istu večer te u Studiju 4 dan kasnije.

Milošević se obrušio na emisiju Tihomira Dujmovića ‘Iza zavjese’ i drugi nastup Željke Markić u istoj u kratkom periodu, ali i onu u kojoj je gostovala predsjednica Kolinda Grabar Kitarović, za koju je rekao da je bila ‘nabacivanje zicera’ i dogovoreni intervju.

‘Kako se radi intervju, vidjeli smo na Novoj TV kad je to napravio Mislav Bago’, kazao je Milošević, dodavši da je ‘Iza zavjese’ postao servis udruge U ime obitelji, pa da je samim tim to postao i HRT, piše tportal.

Najnovije

Još iz rubrike