HNS kazneno prijavio, kažu, neonacistički skup u centru Zagreba: Nismo htjeli čekati da DORH podnese prijavu

Hrvatska narodna stranka – liberalni demokrati poslala je kaznenu prijavu zbog neonacističkog skupa održanog u nedjelju na glavnom zagrebačkom trgu. Smatraju da postoji osnovana sumnja da su protupravnim radnjama ostvarena sva bitna obilježja kaznenog djela Javnog poticanja na nasilje i mržnju iz članka 325. Kaznenog zakona.

“Kao odgovorna liberalna stranka želimo izgraditi progresivnu, otvorenu i tolerantnu Hrvatsku i zato nismo htjeli čekati da DORH podnese prijavu zbog eklatantnog primjera govora mržnje, već smo to učinili sami. Ne želimo dopustiti da Hrvatska bude zemlja u kojoj neofašisti nekažnjeno marširaju ulicama i zemlja čiji građani strahuju od ljudi u crnom.

Neonacistički skupovi poput ovoga rezultat su kukavičluka Titanik Vlade, predsjednika Sabora i predsjednice Republike, koji su i u ovom, kao u niz prethodnih slučajeva u kojima se manifestiralo nasilje i govor mržnje, reagirali krajnje anemično. Takve (ne)reakcije dovode do još više mržnje i netolerancije, što kao posljedicu ima gubitak vrijednosti u društvu. Rezultat kukavičluka Vlade je i nemjerljiva međunarodna sramota koju trpe Hrvatska i svi njeni građani.

I dalje nam nije jasno zašto takav skup nije zabranjen, kao ni zašto još uvijek na spomen područjima stoje ploče s ustaškim pozdravom.

Vlada je i u ovom slučaju pobjegla od odgovornosti, ali ono što dodatno zabrinjava je činjenica da ni zabrana skupa ne bi riješila problem koji imamo u hrvatskom društvu. Umjesto protokolarne osude, najviše državne institucije trebaju poslati jasnu i glasnu poruku, ne samo deklarativno, nego i operativno, da se to u Hrvatskoj neće raditi.

Želimo li živjeti u zemlji u kojoj neonacisti i neofašisti mogu slobodno šetati ulicama i širiti mržnju ili želimo živjeti u zemlji koja poštuje već stečena prava, slobode i civilizacijske norme za koje smo vjerovali da smo ih u 2017. godini već debelo usvojili”, stoji u priopćenju HNS-a.

Facebook Komentari