26.9 C
Zagreb
Naslovnica Hrvatska Analiza katastrofe tržišta rada: Zaposlenost samo 58%, čak 164 tisuće zaposlenih manje...

Analiza katastrofe tržišta rada: Zaposlenost samo 58%, čak 164 tisuće zaposlenih manje nego 2008.

Bez snažnijeg impulsa iz turističkog sektora koji se aktivira u proljetno-ljetnom dijelu godine, kretanja na tržištu rada u preostalom dijelu godine obilježena su rastom nezaposlenosti.

Naime, u ljetnim mjesecima kada broj zaposlenih u djelatnosti turizma i trgovine (djelatnosti koje pokazuju najveću sezonalnost) dosežu najveću vrijednost, veći su za četrdesetak tisuća u odnosu na rubne dijelove godine.

Poslodavci već sada traže radnike za sezonsko zapošljavanje – u siječnju ove godine broj traženih radnika je iznosio 6 900, nešto više nego u istom mjesecu prošle godine (5 150) i puno više nego u istom mjesecu ranijih godina (u prosjeku 2012.-2015. g. 2 074), što bi moglo značiti da se očekuje nova rekordna sezona.

Kako konkretnije sezonsko zapošljavanje počinje najčešće u ožujku, kretanja na tržištu rada u prethodnim mjesecima su još uvijek negativna. Tako je i u ovogodišnjem siječnju očekivano još uvijek rastao broj nezaposlenih (do 244 134) kao i stopa nezaposlenosti (do 15,4%) i to do najviših razina od prošlogodišnjega svibnja. Istodobno je broj zaposlenih pao do razine od 1,342 milijuna, najmanju od ožujka prošle godine.

Uspoređujući ovogodišnji s prošlogodišnjim siječnjem, vidljivo je povoljnije stanje u segmentu nezaposlenosti koja je manja za 2,5% odnosno za 49,1 tisuću. Uslijed takvog pada broja nezaposlenih i stopa nezaposlenosti je također niža, i to za 2,5 postotna boda.

Međutim, segment zapošljavanja nema takvu povoljnu dinamiku – broj zaposlenih je prema nepotpunim podacima još uvijek niži nego godinu dana prije. Ipak, treba naglasiti da je pritom negativna godišnja razlika znatno manja nego ranije te u siječnju iznosi samo 4,4 tisuće. To, kao i podaci o kretanju broja osiguranika mirovinskog osiguranja koji je u ovogodišnjem siječnju veći za 29 tisuća, navodi na zaključak da će konačni podaci ipak pokazati godišnji rast zaposlenosti. No, isto tako očekujemo da će on biti manji od pada nezaposlenosti, što će rezultirati smanjenjem aktivnog stanovništva.

Stoga možemo zaključiti da se stanje u sferi nezaposlenosti znatnije poboljšalo, dok se u sferi zaposlenosti tek stabiliziralo.

Broj nezaposlenih je u siječnju bio najniži (kada se promatra samo taj mjesec) od 1990. godine, dok je broj zaposlenih i broj osiguranika mirovinskog osiguranja još uvijek daleko niži nego 2008. godine (zaposlenih za 164 tisuće, osiguranika za 138 tisuća).

Upravo ta neusklađenost kretanja u sferi nezaposlenosti i zaposlenosti rezultira opadanjem broja radno aktivnih stanovnika, što postaje sve veći problem i izazov za ekonomsku politiku zemlje. Ujedno pad aktivnog stanovništva ograničava veći pad stope nezaposlenosti koja je još uvijek među najvećima u EU (prema podatku za prosinac prošle godine, veću imaju samo Grčka, Španjolska, Cipar i Italija).

Komentar direktora Sektora za financijske institucije, poslovne informacije i ekonomske analize Zvonimira Savića: „Unatoč blagim pozitivnim trendovima na tržištu rada, stopa zaposlenosti u Hrvatskoj je u trećem tromjesečju prošle godine zadržana ispod 58%, što je među tri najniže stope zaposlenosti u EU28 te je ujedno i najniža među nama usporedivim državama središnje i istočne Europe. Ove godine očekujemo blagi porast stope zaposlenosti uslijed slabog oporavka tržišta rada.“

Najnovije

Još iz rubrike