U Kaptol Boutique Cinema Centru svečano otvoren 13. ZagrebDox

Ad

Piše: Dražen Prša

U preuređenom Kaptol Boutique Cinema u Centru Kaptol otvoreno je 13. izdanje međunarodnog festivala dokumentarnog filma ZagrebDox. Festival koji prikazuje najbolje kreativne dokumentarne filmove trajat će sve do 5. ožujka.

“Ima 15-ak programa, pokušali smo za svakoga nešto napraviti. Osim toga ne može žiri gledati 50 filmova, tako da mi se čini da je 20 filmova u međunarodnoj i regionalnoj konkurenciji taman dobra brojka da ljudi mogu ocijeniti najbolje filmove.

Ostalo su prema afinitetima i da publika lakše nađe svoj put kroz tako veliki program glazbeni, biografski, kontroverzni itd.”, istaknuo je direktor ZagrebDoxa Nenad Puhovski.

U raznim festivalskim programima, ističe, predstavit će se i nekoliko dokumentaraca hrvatskih autora.

“Ima jako puno premijera. Imamo 17-18 hrvatskih premijera što nam je posebno drago jer od početka mi razvijamo tu uzajamnu ljubav između hrvatskih autora i ZagrebDoxa.

Nažalost, međunarodni smo festival pa ne možemo imati više, a imamo vrlo interesantne filmove. Osim toga dovodimo ljude kao članove žirija poput direktorice Europske filmske akademije”, objašnjava Puhovski.

Festivalske dane obilježit će i gostovanja nekih od najznačajnijih dokumentarista današnjice.

“Nastavljamo s onim što je nama najvažnije, a to je omogućavanje razgovora o filmovima. Filmovi se danas mogu gledati na telefonima, na kompjutoru ili bilo gdje, ali razgovarati o njima se najbolje može na festivalima u druženjima i to je ono što mi pokušavamo napraviti”, izjavio je direktor ZagrebDoxa.

Otvorenju ZagrebDoxa prisustvovale su brojne osobe iz javnog i političkog života, a među njima je i ministrica kulture Nina Obuljen Koržinek.

“Ovdje se prikazuju izvrsni međunarodni filmovi, međutim ovo je mjesto gdje su premijere i hrvatskih dokumentaraca. Ono što je važno da mnogi filmovi kasnije uđu u distribuciju čega prije nije bilo. Mislim da u svakom slučaju treba podržati prikazivanje i festivale koji su posvećeni dokumentarnom filmu”, izjavila je ministrica kulture. 13. izdanje ZagrebDoxa otvorio je gradonačelnik Milan Bandić.

“13. po redu ZagrebDox je najveći festival dokumentarnog filma u ovom dijelu Europe, 20 dokumentaraca ponovno pozicioniraju Grad Zagreb na kulturnoj karti Europe.

Ja sam na to ponosan, hvala cijelom timu i Nenadu Puhovskom koji to radi savršeno”, rekao je gradonačelnik Bandić. Nakon otvorenja prikazan je dokumentarac ‘Pričest‘ Anne Zamecka.

Facebook Komentari