33.4 C
Zagreb
Naslovnica Hrvatska Svečana Akademija povodom 250 godina Gimnazije Karlovac

Svečana Akademija povodom 250 godina Gimnazije Karlovac

Piše: Dražen Prša

Povodom proslave 250 godina postojanja Gimnazije Karlovac u prepunoj dvorani Gradskog kazališta Zorin dom održana svečana Akademija.

Svečanost je pored brojnih uzvanika uveličao i ministar znanosti i obrazovanja Pavo Barišić koji se osvrnuo na ovu značajnu obljetnicu rekavši:

-To je doista jedan lijepi događaj koji svjedoči o dugoj tradiciji obrazovanja u Karlovcu i općenito u Hrvatskoj. Karlovac može biti ponosan na ovu školu, na ovu Gimnaziju i na humanističku naobrazbu koja je stoljećima ovdje njegovana i svakako na sadašnje naraštaje koji baštine tu tradiciju i koji mogu govoriti o tome kako je vrijedna naobrazba i danas u Hrvatskoj.

O hrvatskom obrazovanju koje nas očekuje u budućnosti istaknuo je:

-Hrvatsko obrazovanje s jedne strane nastavlja se na dugu tradiciju kao što je humanistička tradicija ove Gimnazije, a s druge strane otvoreno je doista prema budućnosti i nadamo se da će biti dostojno te tradicije, da će biti suvremeno, moderno, da će i budućim generacijama omogućiti sve ono što su prethodne generacije u svom obrazovanju ostvarile. Reforma obrazovanja traje, ona nije zaustavljena i neki sadržaji će i već od rujna ove godine krenuti, poručio je ministar Barišić.

Ravnatelj Gimnazije, Damir Mandić naglasio je kako je ponosan na ovu značajnu obljetnicu.

-Zaista sam ponosan, jer mi smo u zadnjih desetak mjeseci ovu obljetnicu obilježili raznim aktivnostima i moram reći da smo svi i nastavnici i učenici puno toga naučili o sebi, ali i podsjetili se nekih povijesnih stvari iz naše prošlosti.

Gimnazija Karlovac je duša grada, tu nema nikakve dileme. To se pokazalo i u zadnjih desetak mjeseci. Kada je Nikola Tesla pohađao našu školu to je bila najopremljenija škola na ovim prostorima, a kako sada stvari stoje isto tako smo u nekakvom vrhu opremljenosti, tako da se nadam da je među našim današnjim učenicima neki novi Tesla, istaknuo je Mandić.

U sklopu Akademije upriličen je bogat prigodni program kao podsjetnik na bogatu povijest i znamenite učenike ove školske ustanove u kojem su pored učenika Gimnazije sudjelovali i učenici Glazbene škole.

Svečanosti su prisustvovali i Nada Murganić, ministrica demografije, obitelji, mladih i socijalne politike, dogradonačelnici Grada Karlovca Marina Kolaković i Dubravko Delić, gradonačelnica Grada Ozlja Gordana Lipšinić, ravnatelji i predstavnici osnovnih i srednjih škola, predstavnici županijskih i gradskih tvrtki i ustanova, crkveni velikodostojnici i drugi uzvanici.

Najnovije

Još iz rubrike