Senada Selo Šabić: Kriza u BiH približava se vrhuncu, mi od jeseni govorimo o potencijalnom novom ratu u BiH

Bosna i Hercegovina pokrenula je reviziju presude po tužbi protiv Srbije za genocid, no bez odobrenja srpskih dužnosnika u vlasti. To je izazvalo žestoke verbalne sukobe, koji produbljuju ukupnu lošu situaciju u zemlji u kojoj se sve glasnije govori i o mogućem sukobu.

U Banjoj Luci će u 13 sati početi izvanredna sjednica Skupštine Republike Srpske u BiH, čija je jedina tema zahtjev za reviziju presude Međunarodnog suda pravde prema tužbi BiH protiv Srbije i Crne Gore.

Bosna i Hercegovina pokrenula je reviziju presude prema tužbi protiv Srbije za genocid, no bez odobrenja srpskih dužnosnika u vlasti. To je izazvalo oštre verbalne sukobe, koji produbljuju ukupno loše stanje u zemlji u kojoj se sve glasnije govori i o mogućem sukobu.

Stanje u susjednoj državi bila je tema jutrošnje emisije „U mreži Prvog”.

Koliko je u ovom trenutku BiH bačva baruta koja prijeti da eksplodira, kako takva situacija utječe na sigurnost europskog jugoistoka te kakva je politika Hrvatske u odnosu na takvo stanje u BiH – tek su neka od pitanja u emisiji na koja su odgovarali Senada Selo Šabić iz Instituta za međunarodne odnose i Mate Granić, posebni savjetnik predsjednice Republike Hrvatske.

Prije četiri dana prekinuta je sjednica izvanredna sjednica Predsjedništva BiH na kojoj se trebalo raspravljati o reviziji presude po tužbi BiH protiv Srbije. O ovome pitanju danas zasijeda i parlament Republike Srpske u BiH. Senada Selo Šabić kazala je da se kriza u BiH približava vrhuncu. Mi od jeseni govorimo o potencijalnom novom ratu u BiH, o destabilizaciji zemlje. Međunarodna zajednica nema volju nešto učiniti, a jedine poruke koje čujemo je da sami građani BiH i njihovi izabrani predstavnici moraju pronaći rješenje. U samoj BiH čujemo pozive za pomoć ili angažman međunarodne zajednice. Bojim se da u tom raskoraku između zahtjeva i onoga što se događa na terenu neće nam ostati puno prostora i onda ćemo morati reaktivno djelovati na situaciju koja će sama po sebi otkinuti se i krenuti nekim svojim tijekom, kazala je Selo Šabić.

Nakon daytonskog sporazuma puzajućim promjenama, nešto odlukom visokog predstavnika i nešto odlukom Ustavnog suda, pogoršao se položaj Hrvata u BiH, njihova ravnopravnost i konstitutivnost, rekao je Granić. Osim puzajućih promjena, u zadnje vrijeme puno je jednostranih poteza kao što je bio referendum u Republici Srpskoj i kao što je ovaj za revizijom – koji destabiliziraju i ono slabo funkcioniranje BiH, rekao je između ostalog Mate Granić.

Presedan: Sud u Haagu poslao pisma članovima predsjedništva BiH, traži izjašnjavanje oko revizije presude za genocid Srbije

Facebook Komentari