Neuobičajeni noćni sastanak u Vladi: Plenković, Zdravko Marić i Božo Petrov, tema, između ostalog, poskupljenja

U nedjelju navečer u Vladu su stigli premijer Andrej Plenković, predsjednik Sabora Bože Petrov i ministar financija Zdravko Marić.

Kao što je već najavljivano, od 1. travnja očekuje se poskupljenje plina, no hoće li i koliko poskupljenje osjetiti građani, još nije poznato. RTL je javio da bi poskupljenje moglo biti 13 posto.

Vjerojatno je upravo to razlog večerašnjeg sastanka u Banskim dvorima između, kako neslužbeno doznaje N1, premijera Andreja Plenkovića, predsjednika Sabora Bože Petrova i ministra financija, Zdravka Marića.

Iako još nemamo informacija o čemu su razgovarali, vrlo je vjerojatno upravo riječ o plinu čije očekivano poskupljenje ipak neće biti 23 posto, no koliko će iznositi, trebali bi znati najkasnije do kraja tjedna.

Podsjetimo, u petak su iz Ministarstva zaštite okoliša i energetike pustili informaciju da će plin će od 1. travnja sigurno biti skuplji, no Vlada intenzivno pokušava utjecati na stavke koje čine cijenu kako bi poskupljenje bilo što manje

Ministarstvo će poskupljenje pokušati ublažiti smanjivanjem udjela u cijeni koji imaju tranzitni i transportni troškovi, troškovi skladištenja, a pokušat će se utjecati i na cijenu koju HEP plaća Ini za domaći plin. Smatraju također da prostora za uštede ima i kod marži lokalnih distributera.

U Ministarstvu tvrde da bi bez tih mjera plin od 1. travnja poskupio za 23 posto, budući da njegova tržišna cijena u zadnje vrijeme raste. Toliko bi poskupljenje, prema neslužbenim izračunima, za građane značilo u prosjeku ukupno 670 kuna godišnje više na računima za plin.

Kamera N1 snimila je trenutak kada su u Vladu stigle pizze.

Facebook Komentari