Međuvladina konferencija u Bruxellesu: Srbija je otvorila dva nova poglavlja u pregovorima s EU

U dosadašnjem tijeku pregovora o članstvu sa EU, Srbija je otvorila osam i privremeno zatvorila dva od ukupno 35 poglavlja.

Srbija je otvorila dva nova poglavlja u pregovorima s EU. Riječ je o poglavlju 20, koje obuhvaća poduzetništvo i industrijsku politiku i poglavlju 26 koje se odnosi na kulturu i obrazovanje. Na istom sastanku, kako saznaje Tanjug, odmah je privremeno zatvoreno poglavlje 26, jer u polju obrazovanja i kulture ne postoje zajednički EU kriteriji neophodni za usklađivanje, a samim tim ni mjerila za zatvaranje poglavlja.

U pitanju je peta po redu Međuvladina konferencija, a Srbija je u dosadašnjem tijeku pregovora o članstvu s EU otvorila osam i privremeno zatvorila dva od ukupno 35 poglavlja.

Delegaciju Srbije na današnjoj Međuvladinoj konferenciji u Bruxellesu predvodila je ministrica za europske integracije Jadranka Joksimović.

Ispred Europske komisije sastanku prisustvovali su povjerenik za pregovore o proširenju Johannes Hahn, a domaćin sastanka ispred Savjeta EU je potpredsjednik vlade i ministar za europske poslove Malte Luis Grek.

Iako slovi za jedno od lakših poglavlja, poglavlje 26 bilo je blokirano sve do početka ove godine zbog primjedbi Hrvatske na udžbenike na materinjem jeziku manjina.

Zeleno svjetlo za otvaranje poglavlja 20 zemlje članice EU dale su Srbiji sredinom veljače jer su od Europske službe za vanjske poslove dobile izvještaj o napretku u procesu dijaloga Beograda i Prištine, javljaju srbijanski mediji.

Facebook Komentari