Znanstvenik Đikić objasnio pod kojim bi se uvjetima vratio u Hrvatsku

Odluka Ivana Đikića, jednog od najuspješnijih hrvatskih znanstvenika u inozemstvu, da napusti znanstvenu suradnju u Hrvatskoj malo je koga ostavila ravnodušnim. Đikić, koji je trenutačno na slobodnoj studijskoj godini u Americi, redoviti je profesor medicine na sveučilištu Goethe u Frankfurtu, a u inozemstvu živi od 1992. godine.

U razgovoru za Večernji list Đikić je govorio o svom djetinjstvu, stavovima o pojedinim političarima, vjeri, obitelji, mogućem povratku u domovinu i drugim aktualnim temama.

“Nikada nisam osobno upoznao premijera Milanovića, ali smo jednom razgovarali telefonski. Mogu reći da je u ophođenju bio elokventan i iskazivao samouvjerenost. Po stilu je vrlo sličan sadašnjem premijeru Plenkoviću. Primijetio sam da obojica nisu imala strpljenja saslušati činjenice koje sam im prezentirao, već su imali o toj temi unaprijed formirane stavove porijeklom iz njihova političkog okruženja – rekao nam je između ostalog Đikić.

Đikić je praktični vjernik, a za svoju vjeru je rekao da je ona njegov osobni izbori i da nju živi za sebe zajedno s obitelji.

Kaže da nema političkih ambicija i da se u cijeli slučaj oko plagijata ministra znanosti i obrazovanja Pave Barišića uključio iz moralnih razloga. No, dio javnosti mu ipak ne vjeruje. Što misli zašto se Hrvatima svašta može prodati pod istinu?

“Zbog toga što političari ne rade na obrazovanju građana nego na njihovim podjelama, potpirivanju sukoba iz prošlosti i manipulaciji s istinom i činjenicama. Kad naprave nešto krivo, političari u Hrvatskoj ne žele razgovarati o činjenicama, već pažnju sa stvarnih događaja prebacuju na političke sukobe”, smatra Đikić.

Govorio je i o uvjetima za svoj povratak u Hrvatsku.

“Trenutak kada bi premijer Plenković i rektor Anđelinović javno ili privatno povukli neprimjerene izjave iznesene u žaru javne diskusije za mene bi označio nastavak mog znanstvenog rada u Hrvatskoj. Mislim da ne tražim previše jer se radi isključivo o obrani mog javnog imena, časti, dostojanstva i profesionalnog integriteta. Znanstvenik sam koji se bori za znanstvenu čestitost bez ikakvih političkih ambicija ili veza. Logika je vrlo jasna, ako me premijer za neštolažno optužuje u Saboru, onda je jasno da u takvoj zemlji ne želim raditi i trpjeti nepravedne uvrede”, kazao je Đikić za Večernji list.

Facebook Komentari