Tko je zakazao: Pravobraniteljica zatražila od policije i DORH-a sve o odnosu Davida Komšića i ubijene Kristine Krupljan

Pravobraniteljica za ravnopravnost spolova Višnja Ljubičić gostovala je u TNT-u izjavila da je, kao i u prijašnjim slučajevima femicida – ubojstva žene od strane bliske osobe – zatražila sve informacije koje su policija i Državno odvjetništvo znali o nasilju unutar odnosa Davida Komšića i Kristine Krupljan.

Višnja Ljubičić komentirala je što pada broj kaznenih prijava za nasilje nad ženama, a raste broj ubojstava.

“Ima puno manje prijava, no znači li to da žrtve imaju loša iskustva s prijavama nasilja protiv bliskih osoba, sa samim sustavom prijavljivanja i sankcioniranja?”, pitala je. Izjavila je da se dosta kažnjivih djela prekršaja se preselilo iz zone prekršaja u kazneno područje. Upozorila je i da izvješće DORH-a ukazuje da imamo blag sustav kažnjavanja – i za prekršaje i za kaznena djela iz područja obiteljskog nasilja.

“Uvjetnih kazni je najviše, a zatim idu novčane kazne, a tek mali dio se sankcionira zatvorom”, naglašava ona. “Uočavamo da se često krše zaštitne mjere, primjerice zabrana približavanja, jer fokus treba staviti na počinitelja, a policija je u fokus stavila žrtvu. Kada žrtve u toku jednog dana primijeti da im se počinitelj usprkos zabrani približio više nego što je smio tri puta – policija očekuje da će zateći počinitelja u kršenju te mjere, a to je gotovo nemoguće”, navodi ona.

Upitana je tko je kriv u slučaju ubojstva 18-godišnje Kristine Krupljan, u čijem je slučaju zapažen i problem s kršenjem mjere zabrane približavanja.

“Teško nam je reći, jer svaki dan izlaze nove činjenice. Iznosi se jako puno podataka o privatnom životu žrtve. Bojim se da će se temeljem tih informacija doći do činjenice koje će postupke žrtve staviti u fokus, a ne ono što je slijedilo u tom postupku. Kad smo saznali za slučaj, što inače radimo u slučaju femicida, zatražili smo kompletno izvješće od policije i Državnog odvjetništva – jesu li postupali ranije ili imali informaciju od žrtve ili Centra za socijalnu skrb. Temeljem toga doznajemo je li se to moglo prevenirati. Taj postupak traje 30 do 60 dana, a nakon tog ćemo imati svoje mišljenje. Pravosuđu ne možemo izdati upozorenje ili preporuku, ali policiji možemo. Takve situacije nažalost analiziramo post festum. Institucije nisu zgrade, već ljudi i oni imaju uz prava i odgovornosti”, kazala je Ljubičić.

Komentirala je i izjavu Vlahe Orepića, koji je kazao da je ubojica mlade djevojke pušten iz pritvora zbog toga što dolazi iz ugledne obitelji. Pritom je kritizirao niz pravosudnih problema.

Upitana je je li to relativizacija. Ljubičić se složila da treba unaprijediti sustav, pogotovo sustav kažnjavanja – od prijave do zaštite žrtve i svjedoka.

“Svjedoci ne žele svjedočiti, jer se ne osjećaju sigurno. Građanke i građani ne vjeruju institucijama, postoji krajnje nepovjerenje. Najviše prigovaraju da ne dobivaju službene informacije. Prema Zakonu o zaštiti od nasilja u obitelji, prijave se podnose od žrtava, ali one su obeshrabrene, pretučene i dezinformirane. Zovu nas i kažu da je bio pokušaj ubojstva, a ona je majka troje djece i ne zna kada će se on vratiti iz pritvora. Kažu nam, ‘ako on dođe kući, ja ću se onesvijestiti'”, kazala je. Potrebno je promptno izvještavati žrtve o svakoj fazi postupka, naglasila je.

Facebook Komentari