Spremite se: Kreće masovno zapošljavanje na moru

Piše: Dražen Prša

Gotovo 40 tisuća sezonskih radnika uskoro seli s kontinenta na more do početka nove turističke sezone.

Među njima je i mnogo onih kojih se preko ljeta nadaju zaraditi koju kunu za školovanje, ali i steći radno iskustvo.
‘Nadam se pronaći posao u turističkom sektoru, ipak smo mi turistička zemlja i ovo je turistički grad. Uglavnom je cilj da uz radno iskustvo stečeno imam i nešto džeparca’, rekao je Mihovil iz Zadra.
On i njemu slični služe se svim metodama ne bi li našli zaposlenje – oglasi, Facebook grupe, nema gdje nije tražio. Već je odradio jednu sezonu u kojoj je poslodavac od njega tražio više no što je zahtijevao na razgovoru za posao, pa je sada puno oprezniji.

U posljednjih desetak godina trend zapošljavanja u sezoni rapidno raste. 2006. zaposlilo se 25 tisuća i 200 ljudi, a lani je taj broj iznosio gotovo 15 tisuća više.

Prosječne plaće za najtraženija zanimanja variraju – konobar zaradi 3800, kuhar 4500, a pizza majstor 4400 kuna.

Na moru su pripreme u punom jeku. Primjerice, hotelski lanac Maistra ove godie planira zaposliti 2500 radnika. Nude im plaćeni smještaj, topli obrok te dodatak za prijevoz.

‘Uglavnom se radi o poslovima na recepciji, domaćinstvu, sportu i animaciji, kuhinji i restoranu. U odnosu na prošlu godinu to je oko 300 djelatnika više’, rekla je Vanja Mohorović, voditeljica marketinga Maistre.

Facebook Komentari