Split: U ožujku natječaj za sanaciju splitskog odlagališta otpada Karepovca

Piše: Dražen Prša

Splitsko Gradsko vijeće jednoglasno je donijelo odluku po kojoj će s Fondom za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost pokrenuti i sufinancirati sanaciju odlagališta otpada Karepovca, donosi lokalni.hr

Kako je najavljeno, natječaj za izvođenje radova raspisat će se početkom ožujka, a radovi bi trebali početi u rujnu ili listopadu ove godine. Svih 22 nazočnih vijećnika prihvatilo je zaključke.

“Zaključcima izbacili smo mogućnost da se na području odlagališta Karepovca postavljaju sortirnica, kompostana i prebiralište komunalnog otpada, i to je uvjet Gradskog vijeća da ta postrojenja ne smiju biti na Karepovcu”, rekao je splitski gradonačelnik Ivo Baldasar.

Tijekom cjelodnevne tematske sjednice splitskoga Gradskog vijeća danas su vijećnici iz svih političkih stranaka u raspravi bili protiv izgradnje sortirnice, kompostane i prebirališta na Karepovcu jer to znači da bi ga se željelo pretvoriti u regionalni centar za gospodarenje otpadom umjesto Lećevice.

Ljubica Vrdoljak (HDZ) upozorila je kako se “nitko ne smije igrati sa Splitom” te da postavljanje sortirnice, kompostane i prebirališta otpada na Karepovcu “ne dolazi u obzir i to neće dopustiti”.

Baldasar je istaknuo kako će na temelju danas donesenih zaključaka Grad Split uskladiti svoj plan gospodarenja otpadom s planom gospodarenja otpadom RH, koji je nadavno donesen. Objasnio je kako na temlju usklađivanja tih dvaju planova Grad Split, u skladu s novim državnim planom gospodarenja otpadom, može pronaći drugu lokaciju za prikupljanje otpada te je s tim vezi spomenuo Trilj i Sinj.

“To znači kako Split još ima pravo na svoje smeće, ali ono neće biti ubuduće odlagano na Karepovcu, a temeljem te činjenice ići ćemo s Fondom u eventualno ugovaranje zajedničkog poslovanja i za drugu fazu sanacije Karepovca”, rekao je gradonačelnik.

Po njegovim riječima, danas prihvaćeni zaključci omogućuju Fondu za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost da aplicira za novac iz EU fondova koji bi se retroaktivno mogao iskoristiti za sanaciju Karepovca, a u tom bi slučaju Grad Split i Fond mogli uštedjeti dio novca predviđenog za tu namjenu.

Gradonačelnik i stručne službe obvezuju se da pokrenu postupak kojim bi se zabranilo odlaganje otpada iz drugih jedinica lokalne samouprave (gradova i općina) na Karepovcu te raskinuli ugovori s jedinicama lokalne smouprave uz mogućnost sklapanja novih ugovora s onim jedinicama lokalne samouprave koje se obvežu da će do početka sanacije odlagališta Karepovca, a najkasnije do 30. lipnja 2017. dovoziti sortirani otpad, jedan je od zaključaka splitskoga Gradskog vijeća.

Komentirajući taj zaključak Gradskog vijeća, Baldasar je upozorio kako “nije isključeno da Grad Split pokrene i sudsku tužbu protiv onih gradova i općina koji odlažu otpad na Karepovcu a koji ne budu htjeli postupati prema tom zaključku”.

Gradsko vijeće u svojim zaključcima daje punu potporu Splitsko-dalmatinskoj županiji “za realizaciju projekta centra za gospodarenje otpadom u Lećevici i što žurnije stavljanje tog centra u upotrebu”.

Pomoćnik ministra zaštite okoliša i energetike Nenad Šćulac i načelnica Sektora za zaštitu okoliša u Fondu za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost Aleksandra Čilić potvrdili su u izjavama novinarima kako postavljanje sortirnice, kompostane i prebirališta komunalnog otpada nije uvjet za sanacijske radove na Karepovcu.

Čilić je najavila da bi sanacijski radovi, nakon što prođe javni natječaj koji će se, kako je rekla, raspisati početkom ožujka te razdoblje predviđeno za moguće žalbe, mogli početi u rujnu ili listopadu ove godine. Po njezinim riječima, radovi na sve tri faze sanacije Karepovca stajat će više od 210 milijuna kuna s PDV-om.

Šćulac je odgovarajući na novinarska pitanja rekao kako, koliko mu je poznato, centar za gospodarenje otpadom Lećevica nama nikakvu alternativnu lokaciju. Ponovio je kako će se na području Lećevice provesti još jedno “trasiranje vode,” to jest istraživanje o tome ugrožava li voda koja se procjeđuje iz odlagališta nakon kiše izvorišta vode.

“Ako bi ‘trasiranje vode’ pokazalo procjeđivanje s odlagališta Lećevice, uvele bi se dodatne mjere zaštite”, rekao je Šćulac.

Facebook Komentari