Presedan: Sud u Haagu poslao pisma članovima predsjedništva BiH, traži izjašnjavanje oko revizije presude za genocid Srbije

Ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Igor Crnadak potvrdio je RTS-u da je Međunarodni sud pravde u Haagu uputio pisma trojici članova Predsjedništva Bosne i Hercegovine. Kako RTS neslužbeno doznaje, Sud traži da Predsjedništvo BiH do 2. ožujka priopći svoje stajalište o reviziji presude.

Igor Crnadak je rekao da su pisma u petak stigla u veleposlanstvo BiH u Haagu, ali da ne zna jesu li stigla na adresu Predsjedništva niti što je Sud u Haagu napisao članovima Predsjedništva.

Pismo Međunarodnog suda pravde na ime predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Mladena Ivanića stiglo je u veleposlanstvo BiH u Nizozemskoj, potvrdila je za RTS Ivanićeva savjetnica za medije Marija Milić.

Zbog nepovjerenja u veleposlanicu BiH u Haagu, Mirsadu Čolaković, predsjedavajući Ivanić naložio je da se pismo MSP adresirano na njegovo ime ne otvara i da mu se dostavi redovnim putem, objasnila je Milićeva.

Predsjedavajući Ivanić, kaže Milićeva, pretpostavlja da se MSP poziva na njegovo ranije pismo i pismo Igora Crnatka i da traži jedinstven stav Predsjedništva BiH o tome ima li Sakib Softić legitimitet predstavljati Bosnu i Hercegovinu pred Sudom u Haagu.

Očekuje da će, s obzirom na to da je riječ o redovnoj proceduri slanja diplomatske pošte, pismo iz Haaga u Sarajevo stići za dva, tri dana.

Hrvatski član Predsjedništva BiH Dragan Čović je za portal Avaz.ba potvrdio da su iz MSP-a upućena posebna pisma na adrese trojice članova Predsjedništva BiH, ali da ona još nisu stigla u Sarajevo.

Objasnio je da će pisma stići službenom diplomatskom poštom.

Na pitanje da li je upoznat sa sadržajem, Čović je rekao da ima nagovještaj, ali da pisma “još nitko nije vidio”.

“Osobno mislim da će tražiti izjašnjavanje svakog člana Predsjedništva BiH o zahtjevu za reviziju presude po tužbi BiH protiv Srbije”, rekao je Čović i dodao kako misli da je riječ o tome, ali da ne može tvrditi dok ne vidi.

Irham Čečo, savjetnik za medije bošnjačkog člana Predsjedništva BiH Bakira Izetbegovića, nije mogao potvrditi je li i lider SDA dobio pismo od Međunarodnog suda pravde.

Zagrebački Večernji list, izdanje za BiH, piše da je Međunarodni sud pravde uputio na posebne adrese trojice članova Predsjedništva BiH kovertirana pisma čiji sadržaj se za sada može samo pretpostaviti. List ovo pismo tumači “svojevrsnim zakazivanjem sjednice Predsjedništva”.

Ako se, kako navodi ovaj zagrebački dnevnik, ispostavi da je u pitanju zahtjev za izjašnjavanje članova Predsjedništva – Mladena Ivanića, Dragana Čovića i Bakira Izetbegovića o zahtjevu za reviziju presude po tužbi BiH protiv Srbije za genocid, bit će to, kažu, neviđen pritisak na instituciju “jedne barem službeno suverene i nezavisne države”.

Navodi se da je “ovom neuobičajenom praksom zasebnog obraćanja članovima Predsjedništva, Međunarodni sud pravde napravio presedan koji bi, valjda, trebao prisiliti članove Predsjedništva da se izjasne, odnosno ‘glasaju’ o pitanju koje očito izaziva unutrašnje prepirke”.

List piše da je “Predsjedništvo BiH proteklih dana pokušalo održati sjednicu na kojoj bi razmotrili ovo pitanje i izjasnili se o njemu, ali nakon konzultacija ispostavilo se da dogovora nema pa je zakazanu sjednicu prvo napustio Bakir Izetbegović, a potom i Dragan Čović”.

Prema ovom dnevniku, “čak i u ovako složenoj situaciji očuvano je načelo donošenja isključivo usuglašenih odluka u Predsjedništvu BiH koje bi moglo biti narušeno ako se pokaže točnim da Međunarodni sud pravde u svojim pismima od trojice članova Predsjedništva BiH traži izjašnjavanje”.

“To je svojevrsno zakazivanje sjednice Predsjedništva. Takva vrsta pritiska na najvišu instituciju vlasti u BiH do sada nije viđena”, zaključuje Večernji list, izdanje za BiH.

Facebook Komentari