Predsjednica RH Kolinda Grabar Kitarović otvorila 50. Šokačko sijelo u Županji

Piše: Dražen Prša

Predsjednica Republike Kolinda Grabar-Kitarović u Županji je nazočila otvorenju 50. šokačkog sijela, najvažnije manifestacije županjske Posavine.

“Ova manifestacija već pet desetljeća slavi šokačku radišnost, tradicijsku kulturu, a prije svega radost života. Šokačko je srce otvoreno kao ravnica, spremno ugostiti, počastiti, zapjevati, zaplesati, sve to na jednome mjestu okupljeno kako bi se predstavilo na ovoj smotri”, kazala je u prigodnom govoru predsjednica Grabar-Kitarović, ističući kako je ponosna na domoljublje građana Županje.

“Posebno sam ponosna na vaše domoljublje koje iskazujete i ovakvim priredbama, jer upravo njima čuvate naš nacionalni identitet, predstavljate škrinje našeg folklornog blaga i tako čuvate svoj jezik u naletu opće globalizacije običaja pa i jezičnih izraza“, istaknula je Predsjednica.

Stanovnicima županjske Posavine je poručila neka i dalje čuvaju domoljublje i ljubav prema tradicijskoj kulturi, ističući kako je upravo u Županji očuvan hrvatski izraz ‘autentičnost narodnog stvaralaštva’.

Osvrnuvši se na stanje u hrvatskom društvu, predsjednica Grabar-Kitarović je istaknula kako, osim dugotrajne gospodarske recesije, posebice zabrinjava nezaposlenost, većinom žena i mladih, a posebice, kako je kazala, egzodus mladih.

Zauzela se za hitno pokretanje pozitivnih gospodarskih procesa kako bi se zaustavilo iseljavanje iz Hrvatske.

„Ovaj tjedan obilježili smo neprocjenjiv humanitarni pothvat hercegovačkog franjevca Fra Didaka Buntića koji je djecu Hercegovine spasio od gladi i siromaštva preselivši ih upravo ovdje u Slavoniju. Zato nam je potrebno što hitnije pokretanje pozitivnih gospodarskih procesa kako bi zadržali postojeća i otvarali nova radna mjesta i zaustavili vlakove koji nam danas odvode našu djecu“, kazala je Predsjednica.

Tijekom nedjelje središtem grada proći će velika pokladna povorka. Sijelo će završiti tradicionalnom Seljačkom zabavom uoči Čiste srijede.

Iskrenu dobrodošlicu svim ljudima dobre volje iz Hrvatske i inozemstva zaželio je i predsjednik Organizacijskog odbora i gradonačelnik Županje Davor Miličević.

Facebook Komentari