VIDEO Andrej Plenković: Nastojat ćemo da što više žena bude na izbornim listama

Piše: Dražen Prša

Predsjednik HDZ-a i Vlade RH Andrej Plenković danas je u Kongresnoj dvorani Globus (Zagrebački velesajam) – u stanci Izbornog sabora Zajednice žena HDZ-a „Katarina Zrinski“ – dao izjavu za novinare.

Imali smo dva događaja u Globusu. Prije svega, Izborni sabor Zajednice žena HDZ-a „Katarina Zrinski“. Veliki broj naših kolegice iz cijele Hrvatske je ovdje – još je to jedna potvrda važne uloge ove Zajednice u aktivnostima HDZ-a.

Važan je njihov doprinos brojnim vrijednostima za koje se zalažemo, od položaja žena u društvu, obitelji, mladih, odgoja i obrazovanja do participacije u političkom životu. Posebno mi je drago što nas je svojom nazočnošću danas počastila predsjednica Zajednice žena Europske pučke stranke Doris Pack. Ona je bivša zastupnica u Europskom parlamentu i Bundestagu te naša velika prijateljica. Snažna zagovarateljica Hrvatske u brojnih europskim pothvatima koje smo imali proteklih godina.

Imali smo i Nacionalni odbor Zajednice utemeljitelja HDZ-a „Dr. Franjo Tuđman“.

Ovaj tjedan prisjećamo se i I. Općeg sabora HDZ-a – koji je bio prije 27 godina. Novo vodstvo utemeljitelja svojim znanjem i entuzijazmom ima zadaću svojevrsnog korektiva politikama stranke te doprinosi na nacionalnoj, županijskoj, gradskoj i općinskoj razini.

HDZ je stranka desnog centra i u smislu angažmana ima veći broj muškaraca. To su činjenice. Brojni su uključeni na lokalnoj i nacionalnoj razini te kada se sastavljaju liste očekuju zastupljenost na njima. U ovom trenutku HDZ u Hrvatskom saboru od 57 naših zastupnika, ima 12 žena.

To je, dakle, nešto više od 20 posto. U Vladi RH od 17 naših ministara, imamo četiri – nešto manje od 25 posto. U Europskom parlamentu imamo četiri zastupnice, od ukupno pet zastupnika. Nastojat ćemo da prijedlozi kandidatkinja ne idu kao svojevrstan korektiv, nego na temelju njihova angažmana i utjecaja na svim razinama.

IPO HEP-a po meni jedina, najučinkovitija, najbrža, najjednostavnija i najčistija varijanta – s najmanje aktera. Državi koja je vlasnik omogućuje da kontrolira proces u cijelosti. Ljudi koji se bave energetskim sektorom i žele dati svoj doprinos koriste i medije kao sredstvo komunikacije.

Facebook Komentari