Petrinja najviše izdvojila za poljoprivrednike i obrtnike, 5 posto ukupnog godišnjeg proračuna

Gradonačelnik Petrinje Darinko Dumbović/ Foto: Dražen Prša

Piše: Dražen Prša

Petrinja je iz proračuna za subvencije poljoprivrednicima i obrtnicima izdvojila gotovo pet posto ukupnog godišnjeg proračuna. Svako novo radno mjesto u Petrinji Grad sufinancira sa 1.000,00 ili 1.200,00 kn mjesečno u trajanju od godinu dana, ovisno o vrsti proizvodnje.

Sufinanciraju i kamate na poduzetničke kredite s 2 posto, te daju potpore za sve nove investicije u gradu, do 100.000,00 kn maksimalno po korisniku. Posebno sufinanciraju ekološku proizvodnju, a na većem dijelu grada proglasili su ekološku zonu, piše quirinusportal.

Nakon što se u analizi gradonačelnik.hr-a, koja se odnosila na 2014. godinu, visokim izdvajanjima za subvencije poljoprivrednicima plasirao na četvrto mjesto, Grad Petrinja u 2015. godini dodatno je povećao ova izdvajanja i postao uvjerljivi rekorder kada je u pitanju financijska pomoć poljoprivrednicima i obrtnicima.

Petrinja je, naime, iz proračuna za ovu svrhu izdvojila gotovo pet posto ukupnog godišnjeg proračuna, odnosno 3.48 milijun kuna, a na prvom je mjestu i kada se gleda po per capita kriteriju, sa 141 kunom po stanovniku izdvojenom za poljoprivrednike i obrtnike. Analizirani su podaci Ministarstva financija o izvršenju lokalnih proračuna.

Nakon Petrinje, najviše su za subvencije poljoprivrednicima i obrtnicima izdvojili Ivanić Grad – 3,35 posto proračuna, Popovača – 1,94 posto, Kutina – 1,85 posto, Beli Manastir – 1,80 posto, Đurđevac – 1,60 posto, Lepoglava – 1,54 posto, Buzet – 1,42 posto, Jastrebarsko – 1,22 posto, te Novska – 1,19 posto proračuna.

Share This Article