Nova predsjednica Zajednice žena HDZ-a “Katarina Zrinski” ministrica Murganić o nasilju nad ženama

Izborni sabor Zajednice žena HDZ-a “Katarina Zrinski” održao se s početkom u 11 sati Kongresnom centru Globus na Zagrebačkom velesajmu. Jedina protukandidatkinja Sanji Putici bila je Nada Murganić, trenutna ministrica socijalne skrbi.

“Jačat ću ulogu žena u politici i zajedno s Vama provoditi program HDZ-a, čuvati tradiciju i nacionalni ponos. Borit ću se protiv diskriminacije i nasilja u obitelji. Preuzela sam odgovornu dužnost. Pred nama su veliki zadaci, no naša stranka je velika i u njoj ima i mjesta i posla za sve”, poručila je na saboru Murganić.

Na pitanje što misli raste li u Hrvatskoj broj žrtava obiteljskog nasilja i jesu li u slučaju ubojstva trudne 18-godišnjakinje u Zagrebu podbacile institucije, ministrica je kazala:

“Ja ne bih htjela previše komentirati druge institucije, ali, u svakom slučaju, ovo što se dogodilo je prestrašno. Porast nasilja, makar se radilo i o jednoj statističkoj brojki, je prestrašan. To moramo spriječiti. Međutim, ono što bi bilo puno važnije je da se okrenemo prevenciji, kontroli mladih i spriječavanju bilo kakvih agresivnih ponašanja”, kazala je Murganić istučući da je prevencija izuzetno važna.

“Kroz Ministarstvo kroz različite programe se trudimo, ali smo svjesni da to nije dovoljno, pogotovo kada se pojavi ovakav strašan slučaj”, dodala je.

Ministrica je mišljenja da su zakoni dobri i da ne postoji ni jedan članak zakona koji bi dopustio propust slučaja kakav se dogodio u Zagrebu.

“Međutim, ponekad koordinacija i prosudbe dovedu do ovoga. Možda treba biti više koordinacije i edukacije, više osluškivanja i uvažavanja, i ponavljam prevencija”, kazala je Murganić.

Izbornom saboru, na kojemu je Murganić izabrana, nazočio je i predsjednik HDZ-a i Vlade RH Andrej Plenković.

Krajem siječnja je, podsjetimo, održan Izborni sabor Kluba utemeljitelja “dr. Franjo Tuđman”, na kojemu je tvrdo desno krilo predvođeno Milanom Kovačem poraženo od strane Plenkovićevog Maria Kapulice. Čelnica zajednice “Katarina Zrinski” sudjeluje u radu Predsjedništva stranke.

Zajednica žena “Katarina Zrinski” je organizacija žena Hrvatske demokratske zajednice, osnovana 1999. godine i ona nema status pravne osobe, već okuplja žene unutar stranke, kao i žene koje prihvaćaju programska načela HDZ-a.

Unutar Hrvatske demokratske zajednice Zajednica žena ima status zasebne organizacijske cjeline, uz Klub utemeljitelja HDZ-a “dr. Franjo Tuđman”, Mladež HDZ-a, Zajednicu branitelja HDZ-a “Gojko Šušak”, Akademsku zajednicu “Ante Starčević”, Zajednicu poduzetnika i obrtnika te Zakladu hrvatskog državnog zavjeta.

Temeljna zadaća jest jačanje položaja žena unutar HDZ-a i određivanje političkih stajališta njezinih članica u odnosu na temeljna društvena pitanja hrvatskog društva.

Zajednica žena, kako navodi HDZ, promiče obitelj kao temeljnu zajednicu društva afirmirajući ulogu žene u obitelji, potiče dosljednu provedbu nacionalne politike za promicanje jednakosti žena, promiče borbu protiv nasilja nad ženama i djecom, zatim odgoju djece i mladih te suradnju s nevladinim organizacijama u promicanju prava žena.

Share This Article