Ministrica Dalić u Sisku predstavila Akcijski plan za administrativno rasterećenje gospodarstva

Piše: Dražen Prša

Hrvatska gospodarska komora je u suradnji s Ministarstvom gospodarstva, poduzetništva i obrta organizirala u sisačkoj Gimnaziji okrugli stol pod nazivom „Dijalog poslovne zajednice i Vlade Republike Hrvatske-predstavljanje Akcijskog plana za administrativno rasterećenje gospodarstva“.

„Razgovarali smo danas ovdje o različitim mjerama koje je Vlada već donijela i koje planira donijeti, a tiču se i administrativnog rasterećenja, tiču se smanjivanja neporeznih nameta, tiču se aktivnosti koje temeljem Akcijskog plana i odlukom Vlade o smanjivanju neporeznih nameta provodimo u Ministarstvu kako bi osnažili efekte koje je porezno rasterećenje kroz poreznu reformu već donijelo, i pridonijeli da se tijekom ove godine nastavi kontinuirani pad troškova poslovanja i povećanje konkurentnosti hrvatskih poduzetnika“, kazala je ministrica gospodarstva, poduzetništva i obrta Martina Dalić.

Razgovor s poduzetnicima s našeg područja je potvrdio rezultate razgovora koje je imala i u drugim županijama.

„To je da poduzetnici očekuju smanjivanje različitih tereta, smanjivanje zakonodavnih tereta, administrativnih tereta, i da ove mjere koje Vlada donosi, koje provodimo jesu pravi smjer, jesu smjer koji poduzetnicima pomaže, a ono što od poduzetnika čujem ustvari daje i osigurava jednu energiju da tim putem i nastavimo. Naravno putem koji će donijeti smanjivanje troškova poslovanja, a ostvarit će se na način koji će sačuvati u potpunosti javni interes isto kao i prava radnika“, zaključila je Dalić.

Sisačko-moslavački župan Ivo Žinić je istaknuo kako županija čini ono što može kako bi sačuvala određene gospodarske subjekte, kao što nude određene direktne i indirektne mjere za poduzetnike i obrtnike.

„Direktne mjere kojima potičemo naše gospodarstvo, malo i srednje poduzetništvo i obrtništvo su naše subvencioniranje kamata na poduzetničke kredite. To je mjera koja pomaže da određeni gospodarski subjekti ne propadnu i da u ovo teško vrijeme recesije mogu uspješno poslovati. Imamo čitav niz i drugih poduzetničkih manjih mjera kao županija, ali svakako bez Vlade Republike Hrvatske to nećemo moći učiniti“, rekao je župan Žinić i dodaje kako će sjednica Vlade u Sisku rezultirati time da privučemo određene investitore.

Boris Mesarić, predsjednik Hrvatske gospodarske komore Županijske komore Sisak se zahvalio ministrici Dalić što je došla u direktnu komunikaciju s gospodarstvenicima od kojih iz prve ruke doznaje koji su to njihovi problemi.

„Ovakav jedan odaziv ključnih ljudi tvrtki s našeg područja dokazuje kako im je zapravo itekako važno da mogu svoje probleme iznijeti na mjerodavna mjesta, i da sasvim sigurno neće do Dalić sve riješiti, ali sasvim sigurno da ima dovoljno argumenata kada se bude razgovaralo o zakonskim propisima i pravilnicima, da će moći intervenirati jer je čula vrlo ozbiljne probleme koji tište gospodarstvenike. Ima nekih stvari koje će ona operativno riješiti, neki gospodarstvenici će imati direktne koristi od ovog današnjeg susreta“, rekao je Mesarić.

Okrugli stol je okupio 50-tak poduzetnika s područja Sisačko-moslavačke županije koji su osim s ministricom Dalić, mogli o svojim problemima upoznati i ministra rada i mirovinskog sustava Tomislava Ćorića.

Facebook Komentari