Još jedan šok za hrvatski džep: Osim struje i plina, poskupit će i cestarina, evo što kaže sindikalac Stanić

Prema najavama cestarina će do kraja ožujka poskupjeti 5%, te još dodatnih 10% u ljetnim mjesecima, rekao je za N1 televiziju Mijat Stanić, Predjsednik nezavisnog cestarskog sindikata.

”O ovome se priča duže vrijeme, nije dobro jer je Svjetska banka davno poručila da Hrvatska ako želi povoljne kredite mora provesti rekonstruiranje i povećati prihodovnu stranu. Dogodit će se poskupljenje, to se moglo izbjeći, ali nije”, rekao je Stanić.

”Građanima će s pravom ovo teško pasti, potrebno je naći model da oni poskupljenje ne osjete previše, da ne bude udar na njihov džep.

Cijena bi prema najavi trebala narasti 5% do kraja ožujka, a u ljetnoj sezoni dodatnih 10 posto. Da su autoceste otišle u koncesiju ovo bi se dogodilo i ranije. Ništa novo od 2013. godine do danas, bez obzira tko gospodario, dogodilo bi se isto, a koncesijom bismo još i više izgubili”, komentira Stanić.

Iako za građane Hrvatske još nije defnirana konačna cijena plina, samo je pitanje dana kada stići novo poskupljenje – ovoga puta cestarina na autocestama pod upravljanje HAC-a.

Posljedica je to poskupljenja plina i korekcije cijene električne energije. Naime, u pregovorima Hrvatske sa Svjetskom bankom o zajmu 1,8 milijardi eura za restrukturiranje državnih cestarskih tvrtki, kako doznajemo, dogovoreno je da se cijene cestarine na HAC-ovim autocestama izjednače s cijenama Autoceste Rijeka – Zagreb koje su oko pet posto veće.

Stoga će na Dalmatini, autocesti Bregana – Lipovac – Osijek, Zagreb – Goričan, Zagreb – Sisak vozači uskoro plaćati skuplju cestarinu, piše Večernji list.

Facebook Komentari