Zavod za javno zdravstvo Ličko-senjske županije obilježio 10. Tjedan psihologije

Piše: Dražen Prša

Zavod za javno zdravstvo Ličko-senjske županije aktivno se uključio u obilježavanje nacionalnog Tjedna psihologije koji se ove godine održava od 20. do 26. veljače.

Riječ je o manifestaciji koju je prije deset godina pokrenulo Hrvatsko psihološko društvo sa svrhom popularizacije psihologije kao znanosti te promicanja njenog značaja u društvu.

Prikazom širokih i različitih mogućnosti pomoću kojih psiholozi mogu doprinijeti poboljšanju kvalitete življenja pojedinca i zajednice razbija se mit da psihologu odlazimo samo ako patimo od ozbiljnih poremećaja mentalnog zdravlja.

Stručnom skupu koji je ZZJZ LSŽ organizirao pod nazivom „Uloga psihološke podrške školama s ciljem zaštite mentalnog zdravlja i prevencije ovisnosti u lokalnoj zajednici“ nazočila su 22 sudionika – stručni suradnici osnovnih i srednjih škola Ličko-senjske županije, psiholozi koji djeluju u domeni socijalne skrbi, visokog školstva i znanosti, zapošljavanja, također i stručnjaci s područja školske medicine, epidemiologije i javnog zdravstva te predstavnici MUP-a i civilnog sektora.

Nakon pozdravne riječi ravnateljice Ružice Čanić, dr. med., spec. školske medicine, koja je otvorila skup, prisutnima je doc. dr. sc. Anela Nikčević-Milković s Odjela za nastavničke studije u Gospiću Sveučilišta u Zadru dala retrospektivu znanstveno-istraživačkog djelovanja psihologa u Ličko-senjskoj županiji u posljednjih deset godina i to s posebnim naglaskom na rezultate i pokazatelje relevantne za prevenciju ovisnosti i zaštitu mentalnog zdravlja.

Kristina Manestar je predstavila područje rada, tim i usluge koje su građanima Ličko-senjske županije dostupne pri Odsjeku za prevenciju ovisnosti i zaštitu mentalnog zdravlja Zavoda za javno zdravstvo Ličko-senske županije, a Ana Vrđuka je prikazala programe koje nudi Centar za socijalnu skrb Senj – Podružnica Obiteljski centar.

Mr. sc. Viktor Božičević, prvi psiholog u gospićkom Centru za prevenciju ovisnosti, danas u mirovini ali i dalje vrlo aktivan i svojim kompetencijama i uslugama dostupan lokalnoj zajednici, ispred KLA Otočac predstavio je program Trening prestanka pušenja, a koji je stvoren upravo na temelju iskazanih potreba lokalne zajednice.

Iz dinamičnih i zanimljivih izlaganja bilo je vidljivo da su psiholozi u Ličko-senjskoj županiji važan element podizanja kvalitete života lokalne zajednice, i da, unatoč svom malom broju, uspijevaju brojem i spektrom ponuđenih usluga održavati korak s ostatkom zemlje.

Ono što su prisutni istaknuli kao posebnu korist od ovog skupa je činjenica da je omogućeno na jednom mjestu dobiti svježe informacije o psihološkim uslugama koje su im dostupne, a također i to što im je pružena prilika za umrežavanje, podjelu iskustava i stvaranje temelja za nastavak i unapređivanje suradnje. (ZZJZ)

Facebook Komentari