Zahtijevaju odgoj: Donosimo 10 pasmina koje bi trebali imati samo iskusni vlasnici pasa

Svaki pas zahtijeva pravilan odgoj i učenje, ali neke pasmine potrebno je posebno pažljivo podučavati zbog njihovih karakternih osobina. Donosimo 10 pasmina koje bi trebali imati samo iskusni vlasnici pasa.

1. Akita
Akita doseže visinu od 65 centimetara, a može težiti od 34 do 54 kilograma i upravo zbog njene veličine treba je početi podučavati dok je još štene. Akita je izrazito odana svojoj obitelji, dok je prema neznancima sumnjičava. Neiskusnim vlasnicima pasa neće biti jednostavno podučavati pripadnike ove pasmine izrazito neovisne prirode. Imaju vrlo izražen nagon lovca, zbog čega mogu biti opasne za druge životinje. Također, akite se jako linjaju zbog čega im je potrebno redovito četkanje.

2. Rotvajler
Jedna od najsnažnijih pasmina čiji pripadnici u prosjeku teže 45 kilograma, a u visinu narastu i do 70 centimetara. Zbog njihove snage i jakih zaštitničkih instinkta mogu biti opasni ukoliko se pravilno ne podučavaju i socijaliziraju. Rotvajler treba vlasnika koji je prije svega smiren, staložen, dosljedan i samopouzdan. S podučavanjem treba krenuti dok je još štene te ga je lakše kontrolirati, a naučeno treba provoditi kroz čitav život psa.

3. Chow chow
Iako mnogi imaju poriv zagrliti ih čim ih vide zbog njihove guste, neodoljive dlake, Chow chow zapravo nije veliki ljubitelj grljenja, kao niti jedan pas, i to ponajprije zbog njihove neovisne prirode. Chow chow ne spada u pasmine koje su prisne i vole se puno maziti, a skloni su razviti netrpeljivost naspram drugih pasa. Izuzetno su svoji i inteligentni te zbog toga nisu laki kod podučavanja, posebice klasičnim pristupom. Također, puno se linjaju zbog čega zahtijevaju redovito četkanje.

4. Dalmatiner
S dalmatinerima možete očekivati puno posla te im vlasnik mora pružiti dovoljno mentalne i fizičke stimulacije, jer bi u suprotnom mogli postati destruktivni. To znači da je dalmatineru, između ostalog, potrebno dovoljno šetnje i istrčavanja te traži vlasnika koji će mu se maksimalno moći posvetiti.

5. Aljaški malamut
Ovaj prelijepi div izvor je nepresušne energije zbog čega traži jednako energičnog vlasnika. Aljaški malamut dresiran je za vuču teških saonica i vožnju od nekoliko kilometara zbog čega lagana šetnja po parku ovom gorostasu neće biti dovoljna. Usto, aljaški malamut izrazito se linja, naročito u proljeće i jesen, zbog čega mu treba vlasnik spreman svakodnevno ga timariti. Za visokih temperatura, treba mu pružiti puno hlada, jer vrućine mogu naštetiti srcu ovog ljepotana.

6. Shar Pei
Ovi naborani slatkiši poznati su kao jedna od najneovisnijih i najrezerviranijih pasmina te lako mogu postati izrazito teritorijalni pa i agresivni ukoliko im se ne omogući adekvatna socijalizacija i odgoj još dok su štenci. Čak i dobro socijalizirani Shar Pei mogu biti izrazito zaštitnički po kojem je pasmina i poznata. Pažljivo praćenje i čvrste granice obvezna su pravila za svakog vlasnika Shar Peija.

7. Border Collie
Nevjerojatno inteligentan i pun energije, Border Collie konstantno traži zanimaciju i svrhu te je izuzetno povezan s ljudima. Ipak, treba znati da će najsretniji biti s ljudima koji imaju jednako puno energije kao i oni sami. Znači, riječ je o psu kojim se konstantno treba baviti i koji će s vlasnikom rado poći na aktivnosti u prirodi. S obzirom na njihovu ovčarsku prirodu, u društvu male djece mogu se osjećati frustrirano, jer ih ne mogu držati na okupu. S pravim čovjekom, Border Collie bit će super istreniran pas, izuzetno dobar u učenju i vjeran pratitelj.

8. Njemački (i beligijski) ovčar
Osim što su prelijepi, njemačke ovčare krasi i velike neustrašivost, ali i oprez pa će se prema nepoznatim ljudima držati rezervirano i trebat će im vremena da se zbliže s neznancima. Njemački ovčar vrlo je odan i sa članovima svoje obitelji razvit će čvrstu povezanost. Poznati su i slučajevi kada su njemački ovčari branili svoje vlasnike od velikih životinja poput medvjeda. Ipak, potrebno ga je socijalizirati kako prema svojoj obitelji ne bi postao previše zaštitnički nastrojen.

9. Lovačke pasmine
Mačke i druge manje kućne ljubimce, terijeri i druge lovačke pasmine gotovo će sigurno vidjeti kao plijen. Izuzetno su energični i nisu sretni kada nešto moraju raditi cijelo vrijeme. Mogu osjećati jaku tjeskobu kada se i na kratko moraju odvojiti od vlasnika. Pripadnici lovačkih pasmina bit će najsretniji i najzdraviji uz vlasnika koji voli fizičku aktivnost i kretanje.

10. Pastirske pasmine
Tornjak, šarplaninac, kavkaski ovčar i druge pastirske pasmine ne preporučaju se neiskusnim vlasnicima pasa, piše Zadovoljna.

Facebook Komentari