Novi ravnatelj HRT-a Kazimir Bačić nigdje u programu ne spominje smanjenje pretplate

Most je najavio da je podržao Kazimira Bačića za ravnatelja HRT-a, zato što je potvrđeno da će se RTV pretplata smanjiti za 15 kuna, što je bio osigurač da će se HRT konačno restrukturirati i reorganizirati. Međutim, u Bačićevu programu smanjenje pretplate nigdje se ne spominje.

U Programu rada i upravljanja HRT-om 2017. – 2022. Kazimira Bačića – temeljem kojega je izabran, barem formalno, u Saboru – o tome nema ni slova. “Financiranje javnoga servisa pod pritiskom je politike, ekonomskih uvjeta te komercijalnoga sektora. U cijeloj Europi prisutan je trend pritiska na javne medijske servise te se ostavlja sve manje prostora za servise s dvojnim financiranjem. U budućnosti je potrebno osigurati održivost funkcioniranja javnoga servisa prvenstveno javnim izvorima financiranja”, napisao je Bačić u Programu.

Naveo je i da je nužno razmotriti efikasniji način prikupljanja pristojbe koji bi bio prilagođen modernom digitalnom dobu jer sadašnji uzrokuje nepotrebne poteškoće. Također smatra da bi se “pomnim odabirom modela prikupljanja pristojbe otvorila mogućnost smanjenja troškova i učinkovitija naplata, što bi u konačnici moglo značiti i smanjenje pristojbe za građane, uz zadržavanje jednake razine prihoda za HRT”.

Koji bi to bio efikasniji način i model što bi doveo do smanjenja pristojbe, a da se istovremeno ne bi smanjili prihodi HRT-a, Bačić ne navodi u Programu. Program je pisan prije izbora u Saboru, a Bačić je za tportal sad preciznije objasnio svoje planove. “Namjera vodstva HRT-a da se u sljedećem razdoblju ažurira i eventualno poveća podatkovna baza obveznika plaćanja mjesečne pristojbe te da se modernizira model prikupljanja mjesečne pristojbe. Pritom valja istaknuti da će se sva eventualna rješenja donositi nakon temeljite analize postojećega stanja te razmatranja mogućih modela isključivo putem javne rasprave, koja se očekuje prije donošenja novoga Zakona o HRT-u i Ugovora između HRT-a i Vlade.”

Smanjenjem pristojbe za HRT nekome će se morati uzeti sredstva, ali ni Most ni HDZ, kao ni sam Bačić još nemaju odgovor kome.

Facebook Komentari