Najnovije

Stota obljetnica spašavanja gladne djece: Plenkoviću uručeno priznanje Didak za političko djelovanje

Predsjedniku Vlade Andreju Plenkoviću uručeno je priznanje Didak za političko djelovanje na svečanoj akademiji u povodu obilježavanja 100-te obljetnice spašavanja gladne djece u HNK.

Svečanost je posvećena fra Didaku Buntiću, hercegovačkom franjevcu, prosvjetitelju i humanitarcu, a organizator svečanosti je Provincijalat hercegovačke franjevačke provincije, a suorganizator je manifestacija „Didakovi dani“.

Od gladi i rata hrabri ljudi dobre volje spasili su 17 tisuća djece, kazao je Plenković u govoru, navodeći da se u tome vidi veličina temeljnog kršćanskog načela ljudske solidarnosti.

“Osjećamo ponos za sve koji su se borili za dobrobit djece”, kazao je.

Fra Didak Buntić, nastavio je, u teškim je vremenima oskudice neumorno radio, ne samo kao duhovnik i humanitarac, već i svojevrsni politički predvodnik.

“Svojim djelovanjem ostavio veliki trag, u povijesti BiH i Hrvatske”, kazao je, dodajući da je Didak posvetio dio svog života opismenjavanju – bio je primjer prosvjetiteljstva i rada za dobrobit svakog čovjeka.

“Bila je to za hrvatske krajeve nezapamćena humanitarna akcija, spašena su djeca bez obzira na vjersku i etičnu pripadnost”, kazao je.

Pritom je iskazana “solidarnost sjevernih krajeva Hrvatske s južnim… Slavonija širom otvorila vrata i srce prema Hercegovini”.

“Zbog poruka i djela fra Buntića iznimna mi je čast primiti ovu nagradu, ali i poticaj i meni i hrvatskim institucijama za jačanje povezanosti hrvatskog naroda u Hrvatskoj i BiH, ali i drugim dijelovima svijeta i Europe”, kazao je.

Prava Hrvata i njihova opstojnost u BiH su naše strateško političko opredjeljenje, ustvrdio je Plenković.

“Zahvaljujem Provincijalatu hercegovačke franjevačke provincije i cijeloj Katoličkoj crkvi u BiH na svemu što su kroz povijest činili i danas čine za opstojnost hrvatskog naroda na tim prostorima”, kazao je.

Facebook Komentari