Kao pred rat: Vučić nakon najave revizije presude za genocid u BiH kaže da su odnosi između zemalja vraćeni u 1992.

Odnosi BiH i Srbije su vraćeni unatrag 25 godina, rekao je Vučić. Mi od predstavnika Republike Srpske tražimo samo da ne čine ništa što bi uništilo ustavnost i zakonitost BiH, dodao je. Predsjednik vlade Srbije kaže da nije očekivao reviziju tužbe, i da misli da to nanosi štetu i Srbima i Bošnjacima, a naročito odnosima dvije zemlje.

Aleksandar Vučić je naveo da Srbija ni sa čim nije izazvala ovu reakciju BiH – da traži reviziju tužbe.

Srbija, predsjednik i ja se nikad nismo miješali u odluku predstavnika Republike Srpske da donesu jednu ili drugu odluku, rekao je govoreći o sudjelovanju srpskih predstavnika u vlasti u Sarajevu.

Odnosi su vraćeni 25 ili 22 godine unazad, naveo je. “Danas moramo govoriti o onome što su vitalni interesi Srbije, Republike Srpske, a trebali bi biti i BiH, sada ne znam, da sačuvamo mir”.

Kazao je da Srbija mora zaštititi svoj narod. Uvijek ćemo poštovati integritet BiH i Republike Srpske, a ono što je naš cilj jest očuvanje mira i stabilnosti, sve više osim toga je dobro, ako uspijemo, kazao je. Za nas je važno da Srbi ne poduzmu ništa što bi značilo dezintegraciju BiH, dodao je. Ali, nemamo pravo dozvoliti ponižavanje Srbije, kazao je.

Kaže da se danas poteže pitanje mnogo važnije od referenduma, ali da međunarodna zajednica ima dvostruka mjerila – pa se ne reagira kao tada, kada se Dodiku prijetilo i sankcijama (zbog referenduma).

“Shvatili smo da se ništa ne može riješiti kad je upereno protiv Srba”, naveo je govoreći o reakcijama međunarodne zajednice. Rekao je da od nje ne očekuje ništa, samo da ne nađu opet neki razlog da optuže Srbe. Zaboli me glava od njihovih dvostrukih standarda i od toga da se obje strane trebaju smiriti, rekao je Vučić.

“Srbi nisu baš kreteni, da nas za to smatrate… Svaki put kad je netko drugi kriv, mi da se smirimo… Što da se smirimo”, pitao je. Srbija istinski i iskreno želi mir, a ne sukobe sa susjedima, dodao je.

Bojim se da su odnosi između Srba i Bošnjaka mnogo lošiji nego što želimo, što želi Vlada Srbije i predsjednik Srbije, naveo je.

On je upitao kakav je signal revizija tužbe.

Mi od predstavnika Republike Srpske tražimo samo da ne čine ništa što bi uništilo ustavnost i zakonitost BiH, rekao je Vučić. “Nisam očekivao da Bošnjaci podignu reviziju, vjerovao sam i vjerujem da je to pogrešan potez, da nije dobro izmjeren, nije odmjeren, mislim da nanosi štetu našim odnosima, a i Srbima i Bošnjacima”, naveo je.

Facebook Komentari