Gradonačelnici s ministricom Murganić o mjerama za poboljšanje demografske situacije

Piše: Dražen Prša

S ministricom demografije, obitelji, mladih i socijalne politike, Nadom Murganić, državnim tajnikom Marinom Strmotom i pomoćnikom ministrice Josipom Masnićem održan je sastanak s predstavnicima Udruge gradova.

Udrugu gradova predstavljali su predsjednik Udruge i gradonačelnik Zaprešića Željko Turk, gradonačelnik Krapine Zoran Gregurović te gradonačelnik Ludbrega Dubravko Bilić.

Na sastanku je raspravljano o značaju demografske politike te o mogućnostima i mjerama koje lokalne zajednice, primarno gradovi, imaju na raspolaganju, odnosno koje mogu i trebaju poduzeti s ciljem poboljšanja demografske situacije.

Osnova rasprave je bila problematika predškolskog odgoja koji je u cijelosti u nadležnosti gradova te ovisi o gradskim proračunima.

Iz podataka Ministarstva financija o izvršenju lokalnih proračuna za 2015. godinu (podaci za 2016. još nisu objavljeni), vidljivo je da većina gradova za predškolsko obrazovanje izdvaja više od deset posto svojih godišnjih proračuna.

Pad prihoda svakako otežava financiranje predškolskoga odgoja no ono ostaje prioritetno za gradove. Uz gradske vrtiće financiraju se i privatni te su izdvajanja za predškolski odgoj značajna. Najveći su, gotovo nepremostivi, problem državni pedagoški standardi koje je nemoguće ispoštovati.

Ministarstvo računa na Udrugu gradova kao partnera i dijalog će svakako biti nastavljen, priopćeno je iz Udruge gradova.

Facebook Komentari