Anketa u Splitu je dala vrlo zanimljive rezultate, lokalni izbori bit će tijesni, evo kako bi glasovali Splićani

Ad

Prema rezultatima najnovije ankete koju je u nedjelju ugledna agencija „Ipsos Puls“, provela za potrebe Hrvatske narodne stranke, u drugi krug izbora za splitskog gradonačelnika odnosno gradonačelnicu ušli bi kandidat HDZ-a Andro Krstulović Opara i predsjednica stranke „Pametno“ Marijana Puljak, piše Slobodna Dalmacija.

Istraživanje Ipsos Pulsa provedeno je telefonski, u nedjelju 19. veljače u Splitu i pokriva sve zadnje događaje i istupe te odražava trenutni puls birača u Splitu.

Da su se izbori, dakle, održali u nedjelju Andro Krstulović Opara osvojio bi 29 posto glasova, Marijana Puljak 20 posto, Željko Kerum 19 posto, Mostov Robert Pauletić 14 posto, SDP-ova kandidatkinja Aida Batarelo devet posto, a HNS-ovac Srđan Gjurković šest posto.

Nekoliko visokih izvora iz HNS-a potvrdilo je Slobodnoj dalmaciji u utorak da su rezultati ankete do kojih je došla Slobodna Dalmacija vjerodostojni, a i među kandidatima u drugim taborima sinoć se naveliko brujalo o najsvježijem istraživanju.

– Nemam informaciju da je istraživanje završeno tako da vam ne mogu potvrditi ove brojeve, ali ako su istiniti izgledaju jako dobro – kazao nam je večeras Jerko Trogrlić, jedan od članova tima HNS-ovca Srđana Gjurkovića.

Iako je Gjurković samo na šest posto potpore, Trogrlić objašnjava kako ih to ne iznenađuje, štoviše, smatra da je to izvrsna početna pozicija jer Gjurković još nije objavio kandidaturu.

– U istraživanju rađenom prije objave kandidatura Željko Kerum i Aida Batarelo su imali znatno niže postotke od toga. Ponavljam ne volim spekulirati, ali ako rezultati ozbiljne kuće, a to Ipsos sigurno jest, budu ovakvi, moja preporuka Gjurkoviću će sigurno biti da se upusti u utrku jer pred nama su dva i pol mjeseca kampanje u kojoj on ima dobre šanse. Naravno odluku će donijeti tijela stranke – ističe Trogrlić.

– Krstulović Opara favorit je od početka tako da ovo ne iznenađuje, ali puno je jakih kandidata, birači su podijeljeni i vjerujem da će se nakon osam godina u Splitu ponovno dogoditi jedna od zanimljivijih kampanja – ističe Trogrlić.

Istraživanje na istom uzorku u Splitu HNS je proveo i u prosincu prošle godine, a tada je najbolji rejting imala Marijana Puljak, predsjednica stranke Pametno (22,7 posto). Drugi je bio Robert Pauletić sa 16,3 posto, a treći hadezeovac Andro Krstulović Opara, s 15,8 posto.

Ta je anketa provedena prije nego što je Krstulović Opara objavio kandidaturu, pa je jedan od ponuđenih kandidata bio i šef splitskoga HDZ-a Petar Škorić, koji je bio izbor 4,7 posto anketiranih.

Sve dosadašnje relevantne ankete, pokazuju da će se borba u Splitu voditi do zadnjeg daha jer su postoci između kandidata jako mali i mogući su veliki preokreti.

Krstulović Opara je trenutno najjači, no primjerice prema anketi koju je za svoje potrebe prije mjesec dana u Splitu proveo SDP, najviše glasova je osvajao Željko Kerum (19 posto). Druga je bila Marijana Puljak (17 posto), treći Andro Krstulović Opara s 15 posto, a četvrti Pauletić s 11 posto.

Facebook Komentari