Sindikati krenuli u pregovore s Ćorićem, zasad nema potreba za štrajkom, evo što su dogovorili

Dogovorili smo sljedeći sastanak u petak u 15 sati. Razgovarali smo o prijedlozima sindikata kako prebroditi ovaj cajtnot. Uputili smo prijedlog ministru da sklopimo kratkoročni Temeljni kolektivni ugovor sadržajno isti ovom. Predložili smo Vladi da otvori pregovore za granske kolektivne ugovore koji ističu te da za njih sklopimo kratkoročne kolektivne ugovore kako bi se mogli sklapati nakon sklapanja Temeljnog kolektivnog ugovora, rekao je Branimir Mihalinec, predsjednik Nezavisnog sindikata zaposlenih u srednjim školama Hrvatske nakon današnjeg sastanka s predstavnicima Vlade.

Štrajka zasad neće biti, a Mihalinec kaže da u su ovom trenutku skloni pričekati odluke Vlade jer smatraju da je bolje ući u pregovore u nekonfliktnoj situaciji.

“Protokol nije potpisan. Razmijenili smo stajališta o tome i sigurno ćemo ga potpisati u petak. Sljedeći sastanak je Ministarstvu rada”, objasnio je Mihalinec.

Ministar Ćorić, koji predstavlja Vladu u pregovorima, rekao je da su ih danas sindikati upoznali sa svojim prijedlozima za Protokol i vjeruje da možemo doći do zajedničkog rješenja.

Naš prijedlog je bio da obje strane iskomunciraju u pisanoj formi pregovaračke pozicije. Sigurni smo da postoje neke stavke koje neće biti točke prijepora, ali ima i onih oko kojih postoji različito viđenje, kaže Ćorić.

Inače, ti pregovori bi trebali regulirati prava za oko 180 tisuća zaposlenika.

Facebook Komentari