Predstavljen Leksikon novinarstva Sisačko moslavačke županije 1945. – 2016.

Piše: Dražen Prša

„Leksikon novinarstva Sisačko-moslavačke županije 1945. – 2016.“ čiji su autori Vladimir Pajtlar i Zdravko Strižić, predstavljen je u prostoru Državnog arhiva u Sisku.

Predstavljanju su, u ime Sisačko-moslavačke županije, koja je novčanom pomoći pomogla izlazak ovog leksikona, nazočili župan Ivo Žinić, njegov zamjenik Marin Piletić i predsjednica Županijske skupštine Ivanka Roksandić.

Kako je istaknuo Strižić, drago im je što su uspjeli sačuvati dio povijesti novinarstva za buduće generacije novinara.

„Dvije godine smo istraživali povijest novinarstva kako bi obuhvatili što veći broj kolega koji bi bili sigurno zaboravljeni jer vrijeme nosi zaborav.

Mislim da je ovo izdanje koje je navodno jedinstveno u našoj zemlji da ima svoju svrhu. Osim medija, mi smo obuhvatili oko 250 kolega novinara koji su u proteklih 70 godina stvarali novine, koji su mnogi od njih bili i anonimni, i sada smo prvi puta njihove biografije prezentirali javnosti“, rekao je Strižić.

Dodaje kako je prije II. Svjetskog rata Sisak bio meka novinarstva, grad koji je tada imao sedam tisuća stanovnika te je imao nekoliko listova, od čega dva dnevna lista. Zadovoljstvo što je Leksikon konačno ugledao svjetlo dana, iskazao je i drugi autor Vladimir Pajtlar.

„Kada sam neki dan malo gledao po Leksikonu, malo sam se i zaprepastio. Sve glavne urednike od 1945.godine do danas sam poznavao, s nekima sam bio i prijatelj.

Ne kažem da sam ja jako star, ali sva je sreća da sam ja koji sam u godinama, koji pamtim mnoge ljude, koji nemaju nikakve dokumentacije iza sebe, da sam ih se uspio sjetiti i staviti u Leksikon“, kazao je Pajtlar te dodaje kako se novinarstvo u ovih 70 godina mnogo promijenilo jer se tada novinarstvo više cijenilo.

Karmen Valenta, predsjednica Hrvatskog novinarskog društva Sisačko-moslavačke županije je pojasnila zbog čega je ovaj Leksikon značajan.

„On je značajan prije svega kako bi bio trag onoga što su kolege prije nas radili, kako bi bio trag onoga što mi danas radimo, ali možda i neki naputak za budućnost novinarima koji tek stasaju u ovoj profesiji.

Važno je uvijek imati u novinarstvu, kao i u svakoj drugoj struci uzore. Tako i novinari u svojim strukama imaju uzore. Među onima čija su imena i povijest njihovog djelovanja obrazloženi ili opisani u ovom Leksikonu bili su mnogima od nas uzori. Vjerujem da je ovo prvo izdanje nedovoljno za pokazati i prikazati sve ono što novinarstvo na našem području znači i što je značilo kroz sve ove godine, no vjerujući u dobru volju kolega ja vjerujem da ćemo novo izdanje imati već vrlo brzo“, rekla je Valenta.

Izdavanje Leksikona financijski je potpomogao i Grad Petrinja, a na samom predstavljanju bio je upravo petrinjski gradonačelnik i saborski zastupnik Darinko Dumbović koji je istaknuo kako je ovih 250 ljudi čija se imena nalaze u Leksikonu, dalo veliki doprinos demokraciji.

Share This Article