Mediji: Bruna Esih ide u utrku za gradonačelnicu Zagreba, slaže se lista, novci nisu u pitanju

Bruna Esih ide u utrku za gradonačelnicu Zagreba, donosi sutrašnji Globus.

Globus na naslovnici donosi i da se slaže lista, sprema strategija, a novci nisu u pitanju. Također, list piše i da je ta odluka nevezana s HDZ-om.

Bruna Esih na parlamentarnim izborima lani je u 1. izbornoj jedinici koja većinom obuhvaća centar Zagreba pa prema zapadu, osvojila je 10471 preferencijalni glas.

“Uvjereni smo da će se Bruna Esih kandidirati za gradonačelnicu Zagreba. Uostalom, očekujemo to od nje mi koji smo joj dali potporu na parlamentarnim izborima. A ta potpora nije bila mala. Bruna je, iako tada gotovo anonimna, osvojila preko deset i pol tisuća preferencijalnih glasova i to u prvoj izbornoj jedinici. A sada je još prepoznatljivija u javnosti. Možda je tijekom proteklih mjeseci stekla i protivnike, ali vjerujte, sada je i puno više onih koji je podržavaju”, govore u krugu nezavisne saborske zastupnice koja je u parlament ušla na listi HDZ-a. Sama Bruna Esih još se ne želi izjašnjavati o svojoj mogućoj kandidaturi, piše Globus.

“Ima vremena, još je rano”, poručila je kratko kad su je nazvali iz Globusa.

No, u krugovima bliskim njoj vlada mišljenje kako je Bruna Esih praktički već odlučila da se upusti u utrku u metropoli, iako će s objavom još sačekati. Navodno se već priprema strategija za izbore, slaže se lista, prave procjene… Za financiranje kampanje, kažu, neće biti problema jer postoji sasvim dovoljan broj ozbiljnih poslovnih ljudi koji nisu zadovoljni ni ovom Vladom niti ovakvim HDZ-om, ali niti premijerom Andrejom Plenkovićem.

U kuloarima se već kao jedan od njezinih mogućih bliskih suradnika spominje i demograf Stjepan Šterc. Izvori bliski Bruni Esih kažu da ona ima potporu i u samom HDZ-u, a ne samo izvan stranke, u desnim krugovima. Ipak, ističu kako nisu nerealni.

“Ne očekujemo da odmah postane gradonačelnica, ali sa svojom nezavisnom listom može ući u Skupštinu i postati ključni politički faktor u Zagrebu bez kojega će biti teško formirati gradsku vlast. A u budućnosti – vidjet ćemo. Razmišlja se o ozbiljnoj, konzervativnoj desnoj stranci i na nacionalnoj razini”, kaže jedan sugovornika Globusa, blizak krugu Brune Esih, koja je prepoznatljivost i političke bodove uglavnom zarađivala desnom retorikom: od zalaganja za lustraciju, traženja preispitivanja prošlosti i komunističkih zločina u ratu i poraću do otvaranja državnih arhiva.

Potporu će Bruna Esih vjerojatno dobiti i od svog prijatelja i, kako kažu upućeni, političkog mentora, kontroverznog bivšeg ministra kulture Zlatka Hasanbegovića, s kojim je godinama radila na Institutu Ivo Pilar. Suradnja s tim “najdesnijim ministrom u Karamarkovu timu”, povjesničarom koji je često u domaćoj i stranoj javnosti optuživan za povijesni revizionizam, obilježava i samu Brunu Esih.

No, kakva će njegova podrška stvarno (i javno) biti, tek treba vidjeti s obzirom na to da je Hasanbegović član Predsjedništva HDZ-a i potpredsednik zagrebačke organizacije koji uživa potporu desne struje u HDZ-u, inače nesklone šefu stranke Andreju Plenkoviću, piše Globus.

Facebook Komentari