Budiša odao posljednju počast Veselici: U onim vremenima nije bilo većeg čovjeka nego što je bio Marko

Na zagrebačkom Mirogoju pokopan je Marko Veselica, istaknuti sudionik Hrvatskog proljeća i ugledni ekonomist. Mnoštvo građana, uglednika i političara, među kojima i premijer Andrej Plenković – došli su mu odati posljednju počast. Od Marka Veselice prigodnim govorom oprostio se Dražen Budiša, javlja HRT.

Budiša je u svom oproštajnom govoru rekao kako ćemo Marka Veselicu pamtiti po nesebičnom davanju. Velik je po tome što je hrabro nosio svoj teret, sve je izdržavao s vjerom u Hrvatsku. U onim vremenima nije bilo većeg čovjeka nego što je bio Marko. Napadi na njega bili su nagovještaj onoga što će se dogoditi – brutalni udar jugoslavenskog režima na Hrvatsko proljeće, rekao je Budiša.

Marko Veselica, istaknuti ekonomist i političar kojega su zbog angažmana i zatvaranja u vrijeme Hrvatskog proljeća proglasili ‘hrvatskim Mandelom’, preminuo je prije četiri dana u Klinici “Dr. Fran Mihaljević” nakon duge i teške bolesti.

Kao istaknutog sudionika Hrvatskog proljeća pod optužbom za “hrvatski nacionalizam” uhitile su jugoslavenske komunističke vlasti 1972. godine i osuđen je na višegodišnji zatvor. Za Amnesty International bio je “zatvorenik savjesti”. U svojim se istupima prije zatvaranja zalagao za tržišnu ekonomiju te veću samostalnost i državnost Hrvatske. Nakon izlaska iz zatvora bilo mu je zabranjeno javno istupanje te je ponovno 1981. uhićen i osuđen na zatvor zbog potpisivanje peticije kojom se tražilo puštanje političkih zatvorenika te intervjua njemačkom “Der Spiegelu” pod naslovom “Hrvatsko pitanje – smrtna bolest Jugoslavije”.

Sveukupno je u jugoslavenskim zatvorima proveo više od 12 godina, a nakon izlaska nije htio pobjeći iz SFRJ u emigraciju jer bi ga, kako je rekao prijateljima, ubili jugoslavenski agenti. Krajem 1980-ih sudjelovao je u osnivanju HDZ-a. Poslije je osnovao i Hrvatsku demokratsku stranku, zajedno s bratom Vladom i Ivanom Gabelicom, a zatim i Hrvatsku kršćansko-demokratsku uniju. Bio je zastupnik u Hrvatskom saboru od 1995. do 2000. godine.

Marko Veselica rodio se 9. siječnja 1936. godine u Glavicama kod Sinja, a studirao je i doktorirao ekonomiju u Zagrebu. U vrijeme Hrvatskog proljeća bio je zastupnik Grada Zagreba u Društveno-političkom vijeću Savezne skupštine. Bio je u vrhu Matice hrvatske kad je 1972. godine protiv njega i još deset članova podnesena kaznena prijava “zbog osnovane sumnje da su učinili krivično djelo kontrarevolucionarnog napada na državno i društveno uređenje i kazneno djelo udruživanja protiv naroda i države”, a nakon toga slijedilo je suđenje i zatvor.

U povodu 45. godišnjice uhićenja hrvatskih proljećara, prije mjesec dana, teško oboljelog Marka Veselicu posjetio je premijer Andrej Plenković.

Facebook Komentari