Sutkinja čitanjem bukvice medijima obilježila početak ponovnog suđenja Horvatinčiću

Na Općinskom sudu u Šibeniku počelo je ponovljeno suđenje zagrebačkom poduzetniku Tomislavu Horvatinčiću, optuženom za izazivanje pomorske nesreće sredinom kolovoza 2011. kod Primoštena gdje je gliserom naletio na jedrilicu Santa Piacenza u kojoj su poginuli talijanski supružnici iz Padove Francesco Salpietro i Marinela Patella Salpietro.

Kao i na prijašnjem suđenju Tomislav Horvatinčić izjasnio se kako nije kriv. “Izražavam žaljenje obitelji. Pokušao sam se njima dogovoriti, ali neuspješno. Teško mi je što se slučaj proteže već šest godina. Što se tiče moje odgovornosti, smatram da nisam kriv”, rekao je Horvatinčić.

Početak ponovljenog suđenja Horvatinčiću obilježila je sutkinja Maja Šupe. Tijekom ovoga novog sudskog postupka, na rijetko viđen način žestoko se obrušila na novinare u sudnici, javlja HRT.

U treuntku kada je tužiteljica Irena Senečić u svom izlaganju ustvrdila da je napravljena bitna povreda kaznenoga postupka, sutkinja Šupe ju je prekinula. Kazala je da je dosta iznošenja neistina, da nitko od novinara ne zna što je zapravo bitna povreda kaznenoga postupka. I onda je održala troipolminutni monolog u kojem se požalila na medijski linč, neobjektivno i nestručno izvještavanje.

Proizašlo je kao da se meni sudi, kao da sam ja optužena za nešto. A mislim da je upravo tome pogodovalo da mediji ne raspolažu s pravnim činjenicama, s pravnim terminima i da, unatoč tome što oni izvještavaju o suđenju, u biti nisu – moram tako kazati – nisu educirani da prenose kaznene rasprave. Jer zaista, tko želi na pravi objektivan način baviti se pravosuđem, mislim da najprije treba – dakle dragi novinari mislim na vas – trebate biti najprije educirani o materiji o kojoj iznosite mišljenje i stavove, a mislim da u stvari niste ni pozvani da vi ocjenjujete postupke, nego da samo vjerno prenosite što se događa na raspravi, poručila je sutkinja.

Sutkinja Šupe tvrdi da je grubo izvrijeđana, oklevetana i da joj je nanesena velika osobna šteta. Novinarima nije samo jasno zbog čega one, za koje smatra da su je oklevetali i izvrijeđali, nije i – tužila. Procedura bi joj trebala biti dobro poznata.

Facebook Komentari