20.4 C
Zagreb
Naslovnica Hrvatska Postaje li Švica „nova“ HE Kosinj: Ministar Dobrović jednom rečenicom pokopao Kosinj...

Postaje li Švica „nova“ HE Kosinj: Ministar Dobrović jednom rečenicom pokopao Kosinj 2

Piše: Dražen Prša

Jednom rečenicom Ministar zaštite okoliša i energetike Slaven Dobrović „pokopao“ je nekoliko desetljeća staru priču o projektu izgradnje hidroelektrane “Kosinj 2“ i dao nadu prijedlogu gradonačelnika Otočca Stjepana Kostelca po kojem bi područje jezera Švica postalo „novi“ Kosinj.

Sudjelujući u Perušiću na znanstveno-stručnom skupu“Georaznolikost, geobaština i geoturizam u krškim područjima“ ministar je odgovorio na pitanje medija, koje je zanimala budućnost HE Kosinj 2, s obzirom da su nedavno počela geodetska mjerenja, planiraju se obnoviti neke pristupne ceste, a s druge strane Otočac daje jeftiniji projekt Ministarstvu na razmatranje.

„To se razmatra i u svakom slučaju opcija gdje se ide za povećanjem površina pod potapanjem nije baš posve dobra opcija. Ova druga opcija koja ide za vraćanje rijeke (Gacke)u korito i da se stvara akumulacija je nešto što bi moglo vrlo brzo biti odlučeno da bude izvedivo. Ne znam sve detalje, upoznat sam u kratkim crtama, ali mi ćemo to vrlo ozbiljno razmotriti“, kratko je kazao ministar Dobrović.

U neformalnom razgovoru s gradonačelnikom Kostelcem, također nazočnim na skupu, upitali smo kolika bi bila financijska razlika dvaju projekata. Po njihovoj studiji prvi projekt vrijedan je oko 600 milijuna eura, dok bi drugi projekt bio za 100 milijuna eura jeftiniji.

Podsjetimo, Stjepan Kostelac po prvi puta je projekt akumulacije na jezeru Švica spomenuo na Gradskom vijeću krajem prosinca prošle godine kada je i najavio izgradnju mini hidrocentrale u Šumečici od 1,8 MW.

Objasnio je da se radi o dogradnji postojeće HE Kosinj, dogradnji jednog agregata te izgradnji novih HE Švica i HE Senj.

„Mi bi s time dobili da bi se vratila voda u južni tok rijeke Gacke, u Švičko jezero i vjerojatno sjeverni krak rijeke Gacke. To je vjerojatno prilika da se ispravi šteta nanasena Gackoj 1965. godine kad je ostala bez 25 kilometara svojega toka“, kazao je Kostelac u prosincu, naglasivši kako se ne bi trebalo iseliti stanovnika Kosinja te potopiti 2000 hektara zemljišta, piše Glas Gacke.

Najnovije

Još iz rubrike