Kuljiš: Robert Bosak je koncesiju za televiziju na D2 području dobio posve nelegalno

Novinar i komentator Denis Kuljiš u Jutarnjem listu je, pišući o desnici na televizijama, ustvrdio da je Robert Bosak dobio nelegalno koncesiju za D2 područje.

Da se i dalje vodi rat na televizijskoj desnici, vidi se po ekspanziji još jednog slavonskog TV mogula, Roberta Bosaka, vlasnika Vinkovačke televizije, koja u kampanji nije ni malo zaostajala za “Bujicom”. Dapače, “Bujica” je za vinkovački hardcore bila prava kamilica. Uz napade na mitropolita Porfirija, Srbe i Milorada Pupovca (“Za Pupovca je jedini lijek metak u glavu!”), vodeće esdepeovce tu su nazivali četnicima i pripadnicima četničkih postrojbi, a gledatelji su se u program rutinski javljali s pozdravom “za dom spremni”. Bosak je i sam pokušao ući u Sabor, na manjinskoj listi. On se, naime, poziva na njemačke korijene, a kako su malobrojni Nijemci samo dopuna kvote romskog biračkog tijela, bio je prinuđen na agitaciju među glasačima kod kojih litra rafiniranog jestivog ulja ponekad vrijedi više od najsofisticiranije desničarske propagande. Izgubio je od kolege Roma. Stoga je odlučio da se drži onoga što zna i terena koji bolje poznaje. Aplicirao je kod Rakićke i Vijeća za elektronske medije (VEM) za frekvenciju u multipleksu D-2, koji pokriva prostor nekoliko županija, te zahvaća cijelu Slavoniju. Na prvi pogled – apsurdna ideja: zar se zbilja nadao da će ga propustiti isti oni ljudi kojima su desničarski novinari nosili na poklon četničku šubaru? Bosakova procjena nije bila loša. Pobijedio je!

Što je najsmješnije u ovoj tragikomičnoj priči – koncesija mu je dodijeljena potpuno nelegalno. Konkurent – lokalna televizija NET, kojom već 15 godina upravljaju trojica profesionalaca bez ikakve političke inklinacije, podnijela je tužbu i vrlo je uvjerljivo fundirala. Kao prvo, osnovni je uvjet za izdavanje koncesije da tvrtka koja je traži nije u stečaju. No, Bosakova tvrtka VTV je u predstečajnom postupku, jer je bankrotirala. Ostali elementi stoga nisu ni važni, ali ih se isplati pobrojati za zabavu pučanstvu.

Za koncesiju se ne mogu nadmetati tvrtke koje nisu izmirile porezna potraživanja, a VTV ga, naravno, ne plaća, jer nema otkud – firma je pukla. Koncesionar mora demonstrirati financijski, poslovni, kadrovski i tehnički kapacitet, a VTV na računu ima oko 9000 kuna. Konkurentski NET raspolaže s milijun kuna gotova novca i imovinom od deset milijuna. Od poslovnog prostora, NET ima u Dugavama perfektno uređenu zgradu s tonskim studijima, redakcijama, montažama i kompletnom opremom, te posebnu TV postaju u Splitu, dok je VTV iznajmio jedan manji stan u Špišić Bukovici (koja, nota bene, uopće nije u koncesijskom području), a opremu će, obećavaju, kupiti čim dobiju koncesiju. Ukratko, NET je televizija, a VTV je propala kombinacija, firma u stečaju, napisao je Denis Kuljiš.

Facebook Komentari