Ivona Juka na HRT-u objasnila korupcijsku hobotnicu HAVC-a: Tužit ću Hrvoja Hribara zbog Nedjeljom u dva

U Studiju 4 gostovala je glumica, scenaristica i redateljica Ivona Juka. Osoba koju je – gostujući jučer u emisiji “Nedjeljom u dva” Aleksandra Stankovića – žestoko napao smijenjeni ravnatelj HAVC-a, Hrvoje Hribar.

Hribarova smjena zbog loših nalaza Državne revizije na čelu HAVC-a, dovela je do raznih prosvjednih akcija. Filmaši su, među ostalim, organizirali i prosvjedno okupljanje “Puk’o nam je film” u zagrebačkom kinu Europa. Komentirajući prosvjedno okupljanje, Juka je izjavila kako smo čuli puno stvari sa jako malo argumenata. Mi sa naše inicijative smo se htjeli pridružiti inicijativi “Puk’o nam je film”, jer nama je u cilju očuvati HAVC kao neovisno tijelo, rekla je Juka. Nitko od nas nije za to da se politika ili bilo kakvo drugo tijelo miješa u umjetničke slobode, dodala je.

Kaže da je kontrola o kojoj se govori – financijska kontrola, nije riječ o kontroli odobravanja projekata, njih trebaju odobravati umjetnički savjetnici. Juka je pojasnila kako u svim fondovima postoji kontrola koja pazi da bude sve financijski ispravno. To nije tijelo koje odlučuje tko smije snimati film, već pazi da se ne događaju ovakve stvari kakve su se već događale – da članovi upravnog odbora sami sebi dodjeljuju novac, odnosno svojim frimama i udrugama. Dodaje kako je to tijelo koje bi samo trebalo kontrolirati je li sve zakonski ispravno. To je komisija koja se može oformiti vrlo lako. Mi smo se toliko puta prijavljivali na ove natječaje po Europi i svaki put nam je dolazila revizija. Ta revizija nije postavljala pitanje o nacionalnosti glumaca, o tome koja je tema filma, već su samo provjeravali da li je sve financijski ispravno, dodala je Juka.

Kada smo zamolili članove inicijative “Puk’o nam je film”, a pročitali smo njihove točke i sa svima se slažemo, da uvrste još jednu – da članovi upravnog odbora i članovi vijeća ne smiju biti u nikakvim interesnim skupinama prema onima kojima dodjeljuju novac, no oni su nas odbili. Odbili su nas i ne vidim jedan normalan razlog zašto su protiv toga – time zapravo upućuju da su za nekakav korumptivni i loš sistem, pojasnila je Juka.

Hribar teško optužio Zlatka Hasanbegovića i krajnje nisko blatio mladu redateljicu Ivonu Juku

Facebook Komentari