17. Dani meda „Zlatna pčela“ i 12. županijsko ocjenjivanje meda u Topuskom

Piše: Dražen Prša

17. Dane meda „Zlatna pčela“ i 12. županijsko ocjenjivanje meda svečano je u subotu, u Top Termama Topusko otvorila zamjenica župana Anita Sinjeri-Ibrišević.

Ove manifestacije, pod pokroviteljstvom župana Ive Žinića, organiziraju Zajednica udruga pčelara Sisačko-moslavačke županije, Top Terme d. o. o. i Turistička zajednica Općine Topusko.

Na ovogodišnjim 17. danima meda „Zlatna pčela“ u Topuskom, od ukupno 76 prijavljenih uzoraka, 16 odličja pripalo je petrinjskim pčelarima. Preciznije, petrinjski pčelari su ove godine osvojili jedno zlatno, 9 srebrnih i 6 brončanih odličja. Najviše odličja od petrinjskih pčelara osvojila je Marijana Radošević i to srebro za cvjetni, kestenov i med od metvice, kao i broncu za bagremov med.

Slavko Kaurić, predsjednik Zajednice pčelarskih udruga Sisačko-moslavačke županije koja je i organizator ove manifestacije, je istaknuo kako Zajednica postoji već 10 godina, a danas imaju više od 600 pčelara koji djeluju u devet pčelarskih udruga na području naše Županije.

„Ove godine imamo 15 štandova izlagača koji prodaju med, te pčelinje proizvode iz naše Županije, a imamo i 40 štandova različite druge opreme.

Što se tiče uzorkovanja na Agronomskom fakultetu, iz naše Županije je poslano 76 uzoraka. Rezultati su doista uredni, nemamo niti jedan med koji je stavljen van konkurencije. Znači da možemo utvrditi da pčelari dosta dobro vode brigu kod vrcanja o zrelosti i higijeni što mi to zovemo dobrom pčelarskom praksom“, rekao je Kaurić i dodaje kako je ovogodišnji dobitnik „Zlatne pčele“ Ivan Pavlović iz Siska koji je osim Diplome i simbolične nagrade osvojio i pokal za najbolji med od metvice i amfore.

„Mislim da ovog trenutka taj med od metvice je bitan za istaknuti od Ivana Pavlovića koji je pčelario i taj med ubrao na području Lonjskog polja.

Tim medom je Ivan Pavlović čak na međunarodnom ocjenjivanju u Osijeku osvojio zlato. Znači da je to kvalitetan med da je i u takvoj konkurenciji u Osijeku osvojio prvo mjesto“, zaključio je Kaurić.

Facebook Komentari