Rusija za vrijeme sigurnosne konferencije odigrala dvostruku igru oko Ukrajine: Lavrov govori dok Putin stvara činjenice

Još za vrijeme sigurnosne konferencije u Muenchenu Rusija je odigrala dvostruku igru oko istočne Ukrajine, prenose njemački mediji.

Bild ocjenjuje da ruska lingvistička znanja i stvaranje činjenica o istočnoj Ukrajini ne mogu biti međusobno udaljenija.

Važno je pitanje najveće sigurnosne konferencije na svijetu bilo, kao i posljednjih godina: rat u istočnoj Ukrajini, u kojoj su samo lani 1.567 ukrajinskih vojnika ubijeno ili ozlijeđeno. A Lavrov govori dok Putin stvara činjenice.

Dok je ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov zatražio da sporazum iz Minska konačno bude proveden i pozvao na daljnji dijalog, predsjednik Putin potpisao je papir u dalekoj Moskvi, koji bi mogao značiti smrtnu presudu sporazumu: Rusija sada u potpunosti priznaje sve isprave izdane u samoproglašenim narodnim republikama na istoku Ukrajine.

Među njima su, između ostalog, “potvrde obrazovnih kvalifikacija, rodni listovi, brak i razvod, registracija vozila” i još mnogo toga.

A Putinova naredba ide još dalje: Rusija uvodi potpuni bezvizni režim za područja koja ne kontrolira Ukrajina na istoku zemlje.

Stanovnici u regijama Donjeck i Luhansk mogu ući i izaći iz Ruske Federacije bez vize i na temelju raspoloživih dokumenata, navodi se u Putinovoj izjavi.

Do sada, samo Bjelorusija i gruzijska regija Južna Osetija, koja je također okupirana od strane Rusije, uživaju ovaj povlašteni status.

Putinov ukaz je djelomično restriktivan, odluke vrijede samo do političkog rješenja, na temelju sporazuma iz Minska.

De facto, međutim, Rusija pogoršava sukob dajući ukrajinskim teritorijima pod okupacijom i kontrolom ruskih pobunjenika kvazi-državni status prihvaćanjem dokumenata koje izdaju pobunjeničke vlasti.

Facebook Komentari