Premostio vikend: Fascinantna priča o tome kako si je Šprljin savjetnik u bespućima pravosuđa povećao plaću

Pročitate li ovaj tekst, doznat ćete kako sudac može povećati svoje prihode i napredovati u karijeri, pred osobama koje odlučuju o njegovu profesionalnom uzletu izraziti spremnost da se odmah uhvati u koštac s obvezama na novom radnom mjestu i istodobno skoro cijelo vrijeme ostati na ugodnoj poziciji savjetnika ministra, piše Slobodna Dalmacija.

Bojan Bugarin, savjetnik ministra pravosuđa Ante Šprlje, prijavio se na natječaj za suca Upravnog suda u Zagrebu. Da bi došao na žarko željeni posao – nekoliko se puta javljao na natječaje zagrebačkih sudova – morao je, poput svih kandidata, proći razgovor s Državnim sudbenim vijećem. Zapisnik sjednice DSV-a od 27. listopada prošle godine otkriva da je na izričito pitanje njegovih članova bi li na dužnost suca Upravnog suda stupio s danom isteka mandata ministra ili odmah, naglasio je da je spreman odmah početi s radom na tom sudu.

DSV ga je izabrao, na Upravnom je sudu trebao raditi od 1. prosinca prošle godine, što je učinio, ali se nakon svega četiri (4) dana – uključujući vikend – vratio na savjetničko mjesto u Ministarstvu. Sve uz Šprljin blagoslov. Istodobno, Upravnom sudu nedostaje sudaca, a broj neriješenih predmeta prelazi sedam tisuća. Šprlje, pak, ima četiri savjetnika.

Tražio izazov

Bugarin je bio sudac Općinskog suda u Puli. Savjetnik ministra postaje 14. ožujka prošle godine, u prvom Šprljinu mandatu, u vladi Tihomira Oreškovića. Na spomenutoj sjednici DSV-a, prema zapisniku koji posjedujemo, kao motiv javljanja na natječaj za Upravni sud navodi „izazov, napredovanje i obiteljske razloge“.

Gdje je onda zapelo, pitali su iz Slobodne Ministarstvo. Odgovor zaslužuje pažljivo čitanje jer je strukturiran kao kratka napeta priča.

– Savjetnik ministra sudac Bojan Bugarin je po odluci Državnog sudbenog vijeća nakon održane sjednice DSV-a 27. listopada 2016. godine trebao stupiti na dužnost na Upravnom sudu u Zagrebu s datumom 1. prosinca 2016. godine te je 8. studenog 2016. godine sudac Bojan Bugarin obavijestio Ministarstvo pravosuđa o odluci Državnog sudbenog vijeća o trajnom premještaju na drugi sud gdje treba stupiti na dužnost 1. prosinca 2016. godine i zatražio je da mu s danom 30. studenog 2016. godine prestane privremeni raspored u Ministarstvu pravosuđa.

Ministar pravosuđa je 14. studenoga 2016. godine rješenjem donio odluku da sucu Bojanu Bugarinu s danom 30. studenog 2016. godine prestaje privremeni raspored na rad u Ministarstvo pravosuđa na osobni zahtjev te se sudac Bojan Bugarin s danom 1. prosinca 2016. godine javio na Upravni sud u Zagrebu, stupio na dužnost te predao svoje podatke i PK karticu – stoji u prvom dijelu odgovora Ministarstva pravosuđa.

Kako bi Šprlje bez Bugarina…

E, sada konačno doznajemo zašto se ubrzo vratio Šprlji.

– Zbog aktivnog sudjelovanja u izradi cijelog niza zakona iz domene građanskog i upravnog prava i organizacije pravosuđa, ministar pravosuđa je s danom 5. prosinca 2016. godine, na temelju službene i formalne suglasnosti predsjednika Vrhovnog suda Republike Hrvatske i na temelju razgovora s predsjednikom Visokog upravnog suda RH donio rješenje o novom rasporedu suca Bojana Bugarina na rad u Ministarstvo pravosuđa – kažu Slobodnoj iz dotičnog Ministarstva.

Drugim riječima, ministar Šprlje jedva bi se snalazio bez dragocjenog doprinosa savjetnika Bugarina koji je na Upravnom sudu radio samo od 1. do 5. prosinca prošle godine. Vjerojatno se nije polomio od posla, jer je 3. i 4. prosinca bio vikend.

Zašto se onda savjetnik Bugarin uopće javljao na Upravni sud, stupio na dužnost i predao „PK karticu“?

Zbog više plaće. Naime, Zakon o sudovima dopušta sucima privremeni premještaj u Ministarstvo pravosuđa, uz zadržavanje radnog mjesta i plaće. Do izbora za suca Upravnog suda Bugarin je primao manju plaću s pulskog Općinskog suda. Sada je, pak, plaćen kao upravni sudac, a savjetuje Šprlju. Divno, zar ne?

Kad smo ih pitali kolika je Bugarinova plaća, u Ministarstvu su se pozvali na propise o zaštiti osobnih podataka. Ipak, otkrili su da se sudačka osnovica od 4443,958 kuna bruto, sucima upravnih sudova množi s koeficijentom 3,54 (15.731,6), dok je njihovim kolegama na općinskim sudovima koeficijent 3,11 (13.820,7).

Formalnim prelaskom na Upravni sud, Bugarin je povisio prihode i osigurao stalan posao u Zagrebu nakon završetka savjetničkog mandata. Premda je, ponavljamo, DSV-u rekao da je „spreman odmah započeti s radom na tom sudu“. Ali nije otkrio da je još spremniji nakon svega četiri dana vratiti se u Ministarstvo.

Bez izjave

Zatražili su i Bugarinovu izjavu, ali nam je iz Ministarstva pravosuđa nisu poslali. Inače, Šprlje ima četiri savjetnika. Osim junaka naše priče, to su Nevenka Baran, Zorislav Kaleb i glavni savjetnik Dejan Vukelić.

Manjak kadra

Što vele na Upravnom sudu?

– Sudac Bojan Bugarin je rješenjem Ministarstva pravosuđa Republike Hrvatske prvremeno raspoređen na rad u to Ministarstvo kao savjetnik ministra, počevši od 1. prosinca 2016. na vrijeme od četiri godine, a suglasnost za taj privremeni premještaj 18. studenog 2016. dao je predsjednik Vrhovnog suda Republike Hrvatske te nemamo informaciju kada će navedeni sudac doći raditi na Upravni sud u Zagrebu na koji je premješten odlukom Državnog sudbenog vijeća. Upravni sud u Zagrebu zatražio je popunjavanje suda s još tri sudačka mjesta te je trenutno u radu još 7031 neriješenih predmeta – piše u mailu Tamare Bogdanović, glasnogovornice zagrebačkog Upravnog suda.
Znaju li uopće da je Bugarin kod njih radio od 1. do 5. prosinca?

Share This Article