Prometna nesreća u kojoj je u Makedoniji bio Mesić otvara brojna pitanja, pa i diskrecijska prava veleposlanika

Bivši predsjednik Stjepan Mesić doživio je lakšu prometnu nesreću u Skoplju gdje boravi na poziv Makedonske gospodarske komore. Mesić se vozio u službenom vozilu hrvatskog veleposlanstva koje vodi njegova dugogodišnja suradnica Danijela Barišić.

U Skoplje na okrugli stol s temom “Male zemlje u globaliziranom svijetu” bivši hrvatski predsjednik stigao je zrakoplovom. Na putu od aerodroma, gdje su ga dočekali službeno vozilo hrvatskog veleposlanstva i pratnja makedonske policije, doživio je lakšu prometnu nesreću. Da nije bilo nesreće koju je izazvalo drugo vozilo, javnost možda ne bi ni znala za put bivšeg predsjednika, čija je prava ukinula vlada Tihomira Oreškovića, a što je potvrdio i Ustavni sud.

Od hrvatske veleposlanice u Makedoniji Danijele Barišić HRT saznaje da je o vožnji u štićenoj koloni odlučila makedonska policija, a prijevoz u službenom automobilu njezina je odluka.

“S obzirom na to da zemlja koja ga je pozvala daje policijsku pratnju i da je to kolona, ja smatram da je normalno da čovjeku koji je bio na dužnosti bivšeg predsjednika dam automobil koji će ga prevesti”, kazala je Barišić. Svoju odluku ne treba prethodno najaviti Ministarstvu, što je i potvrđeno u priopćenju.

“Sukladno vrijedećem Pravilniku (koji je u postupku izmjena) ne postoji propisani rang bivšeg dužnosnika kojem bi se trebala pružiti logistička potpora veleposlanstva, već navedeno ovisi o procjeni pojedinog veleposlanika”, stoji u priopćenju MVEP-a.

Ustavni stručnjak Mato Palić smatra kako ne bi smjelo biti diskrecijsko pravo veleposlanika vezano za ovakve stvari. Riječ je o trošenju novca poreznih obveznika i mora postojati pravna osnova prema kojoj se novac dodjeljuje”, kazao je. Iz Ministarstva HRT doznaje da će upravo to regulirati novim izmjenama pravilnika.

Facebook Komentari