Predsjednik Vlade Andrej Plenković primio mons. dr. Egidija Živkovića, biskupa Željezanskog

Piše: Dražen Prša

Tom prigodom predsjednik Vlade izrazio je zahvalnost biskupu Živkoviću i gradišćanskim Hrvatima na očuvanju kulturnog i jezičnog identiteta već više od pet stotina godina, ne samo u Austriji, nego i u Slovačkoj i Mađarskoj, uvelike zahvaljujući i djelovanju Katoličke crkve.

Biskup Živković prenio je predsjedniku Vlade pozdrave gradišćanskih Hrvata, te upoznao s aktivnostima koje provode u cilju očuvanja jezika, kulture i pastoralne povezanosti.

Najavio je početak rada kulturno-prosvjetne udruge “Hrvat S.A.M” (Slovačka-Austrija-Mađarska) koja će pod europskim krovom okupiti sve gradišćanske Hrvate. Istaknuo je da će se u svibnju u Zagrebu održati prvo zajedničko prvoskupno hodočašće gradišćanskih Hrvata nakon 500 godina.

Uputili su i poziv predsjedniku Vlade na tradicionalno hodočašće “Hrvatska nedjelja” u Željeznom.

Predsjednik Vlade Plenković naglasio je da će Vlada Republike Hrvatske podržavati djelovanje Udruge te inicirao da se u njezin rad uključe i Hrvati iz Bosne i Hercegovine.

Suradnja s gradišćanskim Hrvatima bit će ojačana preko Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan Republike Hrvatske, a rad će se pomoći i u financijskom smislu, rekao je predsjednik Vlade.

plenković vlada1

Željezanska biskupija u Željeznom (Eisenstadt) u Gradišću, Austrija, broji približno 240.000 vjernika od kojih je 50.000 Hrvata.

Uz predsjednika Vlade susretu su nazočili predsjednik Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan Republike Hrvatske Zvonko Milas i ravnatelj Ureda Komisije za odnose s vjerskim zajednicama Šime Jerčić, priopćeno je iz Ureda predsjednika Vlade.

Facebook Komentari