Ministar Ćorić u Sisku župana, gradonačelnike i načelnike upoznao s mjerama aktivne politike zapošljavanja

Piše: Dražen Prša

Ministar rada i mirovinskog sustava Tomislav Ćorić zajedno sa svojim suradnicima održao je danas u sjedištu Sisačko-moslavačke županije radni sastanak sa županom, te gradonačelnicima i načelnicima s područja naše županije.

Ministar Ćorić je istaknuo kako su iskoristili ovaj sastanak kako bi se Ministarstvo upoznalo s problemima jedinica lokalne samouprave u kontekstu problema nezaposlenosti, ali i u kontekstu provede mjera aktivne politike zapošljavanja u proteklom razdoblju.

„Isto tako mi smo današnji sastanak iskoristili kao priliku da gradonačelnike i načelnike kao i župana i njegov tim, upoznamo s našim planovima za provedbu mjera aktivne politike zapošljavanja u 2017.godini.

Mi mjere aktivne politike zapošljavanja planiramo predstaviti početkom mjeseca ožujka. Ove godine paket aktivnih mjera zapošljavanja iznosi oko 1,5 milijardi kuna što je nešto više nego protekle godine“, rekao je Ćorić te dodaje kako su pozvali predstavnike jedinica lokalne samouprave da učine sve kako bi se povećala iskorištenost sredstava iz Europskog socijalnog fonda.

„Ministarstvo rada i mirovinskog sustava je upravljačko tijelo ovog fonda i tijekom ove godine planiramo organizirati i provesti 37 natječaja u različitim prioritetnim osima za taj fond.

sisak ministar1

Jedan od natječaja bit će otvoren i tijekom mjeseca veljače. To su lokalne inicijative za poticanje zapošljavanja i to je izvrsna prilika da se aplicira na ta sredstva. Riječ je o 73 milijuna kuna. Neka i to bude jedan od načina poticanja nezaposlenosti u Sisačko-moslavačkoj županiji“, dodaje Ćorić.

Sisačko-moslavački župan Ivo Žinić je istaknuo kako su ministra i njegove suradnike upoznali s problematikom koja je vezana za njegov resor.

„Kao što znate, velika je stopa nezaposlenosti u našoj županiji. Ona je nešto manja u odnosu na godinu prije toga, ali još uvijek imamo 15 822 nezaposlene osobe.

S druge strane, imamo blagi porast zaposlenih osoba. To je nešto što nam doista govori da se kretanja u gospodarstvu u pozitivnom smjeru. Svakako će tu biti efekta i nakon budućih zapošljavanja“, rekao je uvodno župan Žinić.

Dodaje kako je također u županiji jedan od većih problema i to što nam je stanovništvo sve starije, stoga je pozdravio mjere aktivne politike koje ovo resorno Ministarstvo provodi.

„S te strane smo upoznali ministra i zaželjeli da se te mjere nastave i da krenu prije nego su proteklih godina kretale, pogotovo jedan program „Zaželi pomoć starijim osobama“ koji bi trebao biti nastavljen u kontinuitetu.

Tu ima i problema u ruralnim područjima, pa su načelnici i gradonačelnici spominjali šumsku masu kao jedan resurs kojeg bi trebalo prerađivati na područjima upravo ovako malih općina, jer to su jedina radna mjesta koje je moguće povećati“, istaknuo je Žinić.

Na sastanku je bio i petrinjski gradonačelnik Darinko Dumbović koji je istaknuo kako ministar Ćorić sigurno u toj županiji ima puno posla.

„Nestalo je oko 30 tisuća radnih mjesta u zadnjih 20 i više godina. To je jako puno i nikada, baš nikada, nismo imali strategiju ili interventni plan, akcijski plan da vidimo što znači radno mjesto i što je sinergija resornog ministarstva, županije i gradova i općina na ovom području.

Petrinja daje sve od sebe kako bi vratili u realni sektor dio proračuna“, rekao je Dumbović te podsjeća kako je Grad za poticanje zapošljavanja u Petrinji izdvojio iz proračuna 4,6 milijuna kuna, putem kojih je zaposleno 100 ljudi.

Dumbović također dodaje kako bi na našem području trebala biti ispravljena nepravda zbog privatizacije.

„Pretvorba i pljačka i sve što su generacije stjecali, to su neki razgrabili i sada nemamo niti jedno radno mjesto. Sjetimo se Rafinerije koliko je imala zaposlenika oko tri tisuće ljudi, Željezare koja je imala više od 14 tisuća zaposlenih, jednog Gavrilovića koji je imao gotovo šest tisuća zaposlenika.

U tom Bermudskom trokutu je nestalo 30 tisuća radnih mjesta. Tu si postavljamo pitanje što napraviti dalje, tu država treba intervenirati jer na tim prostorima se stvarala država Hrvatska“, zaključio je Dumbović.

Na samom kraju župan Žinić je istaknuo kako su zadovoljni s onim što su čuli od ministra te mu daju punu podršku.

Facebook Komentari