Vrdoljak: Slobodno kad bude poskupio plin od 1. 4. mogu reći da je Ivica Račan kriv za to

Ministar zaštite okoliša i energetike Slaven Dobrović demantirao je svoju sinoćnju najavu kako će, zbog povećanja naknade za poticanje proizvodnje struje iz obnovljivih izvora energije, struja za građane poskupjeti za 4 do 6 posto. Sada tvrdi da poskupljenja za građane – ipak neće biti!

Iz Ministarstva zaštite okoliša i energetike stiglo je priopćenje da čine sve kako bi spriječili da se loše odluke bivše vlade premijera Zorana Milanovića, u kojoj je ministar gospodarstva bio Ivan Vrdoljak, prelome preko leđa građana. Tvrde da je ta vlada enormnim povećanjem količine ugovora za obnovljive izvore energije drastično povećala izdvajanja za poticaje, koji su dio računa građana.

Na ove navode reagirao je Ivan Vrdoljak. “Njihovo pravdanje da sam ja kriv, a izgubio sam izbore prije godinu i pol dana, a oni obećavali reforme od kojih ništa ne vidimo – onda slobodno kad bude poskupio plin od 1. 4. mogu reći da je Ivica Račan kriv za to. Svi će im povjerovati”, kazao je Vrdoljak. Dodaje kako se vođenjem mudre energetske politike povećanje cijene može izbjeći. “Nemojte očekivati od ministra Dobrovića mudru i ozbiljnu energetsku politiku. Zato što ljudi ne znaju – da je Panenić valjao ne bi ga mijenjali. Zato će nam sad poskupjeti i električna energija i plin u ovoj godini. Čestitam reformama!”, dodao je.

Ministarstvo zaštite okoliša i energetike priopćilo je kako će prema modelima koje je izradilo to ministarstvo cijena električne energije za građane biti niža u odnosu na 2016. “Modeli se u ovom trenutku razmatraju i usuglašavaju na razini Vlade RH zajedno s ostalim ministarstvima. Važno je istaknuti da je, uz djelomično povećanje iznosa naknade te uzimajući u obzir smanjenje PDV-a na električnu energiju, krajnji rezultat predloženih modela niža cijena električne energije za građane u odnosu na cijenu koju su plaćali u 2016. godini”, navodi se u priopćenju Ministarstva vezano uz cijenu električne energije.

Iz Ministarstvo ističu i kako čine sve kako bi se “spriječilo da se loše odluke bivše Vlade (SDP-HNS), a vezano uz povećanje naknada za poticanje proizvodnje električne energije iz obnovljivih izvora, prelome preko leđa građana”. Podsjećaju pritom kako je bivša Vlada 2013. “enormnim povećanjem ugovora za obnovljive izvore energije drastično povećala potrebe izdvajanja za sustav poticaja koji su dio računa za građane”. Pritom iznose podatke prema kojima preuzete obaveze samo za 2017. godinu iznose 1,1 milijardu kuna, za 2018. godinu 1,5 milijardi, a za 2019. 1,6 milijardi kuna.

Iz Ministarstva također ističu kako je donošenjem Uredbe o izmjenama Zakona o obnovljivim izvorima energije i visokoučinkovitoj kogeneraciji u prosincu 2016. spriječeno značajno poskupljenje do kojega je trebalo doći 1. siječnja ove godine, a smanjen je i PDV na električnu energiju. “To je bio prvi korak koji smo poduzeli te se odmah krenulo u pripremu paketa mjera koje će za građane značiti manju cijenu električne energije, što smo od početka i najavljivali”, zaključuje se u priopćenju Ministarstva.

Facebook Komentari