Pupovac protiv Ilčića, traži razgovor sa Stierom, a o Barišiću će se isto izjasniti, evo kako je ocijenio Željku Markić

Odnose Hrvatske i Srbije u N1 studiju uživo komentirao je zastupnik SDSS-a i predsjednik SNV-a, Milorad Pupovac.

Iz Srbije je jučer došla potvrda da će premijer Srbije Aleksandar Vučić biti kandidat SNS-a za predsjednika države. Pupovac kaže da ga ta vijest nije iznenadila jer se to i očekivalo. Neki to nazivaju “putinizacijom” Srbije, no Pupovac tvrdi da je to već bilo prisutno u vrijeme vladavine Borisa Tadića.

“U zemlji kojoj je neophodna politička stabilnost, ta stabilnost očito ima prioritet pred nekim drugim važnim političkim kriterijima”, rekao je Pupovac.

Neki kao razlog kandidature navode mogućnost da ako se Vučić ne uključi u utrku postoji opasnost da u drugom krugu Vojislav Šešelj pobijedi. Koliko ovaj potez Vučića predstavlja nekakav proeuropski smjer za Srbiju?

“To je nesumljivo tako. Dosad je kao premijer nastavljao proeuropsku politiku, politiku sređivanja odnosa sa susjedima. Ono što se može očekivati nakon predsjedničkih izbora je da će politička scena postati nešto kompleksnija”, smatra Pupovac.

U odnosima dviju zemalja posljednjih je dana “zaiskrilo” između ministara vanjskih poslova – Davora Ive Stiera i Ivice Dačića i to oko kardinala Alojzija Stepinca. ‘Sada znamo što misle ustaški sinovi’, kazao je srbijanski ministar rada Aleksandar Vulin reagirajući na hrvatskog ministra vanjskih poslova Davora Ivu Stiera.

“Bilo je raznih riječi i rječnika i još uvijek ih ima u komunikaciji dviju država. Srbija i Hrvatska moraju pronaći način kako će javno međusobno komunicirati tako da ne podgrijavaju ionako ranjive osjećaje pripadnika hrvatskog i srpskog naroda. U ovom slučaju riječ je o sljedećem: otvorena su povijesna pitanja koja predstavljaju sporove između Hrvatske i Srbije. Drugi svjetski rat je bolno mjesto. Pravna rehabilitacija nekoga u jednoj zemlji izaziva nezadovoljstvo u drugoj. Ne podržavam te rehabilitacije i mislim da one nisu dobre i ne mislim da će unaprijediti odnose. Oni koji time upravljaju očito su drugačijeg mišljenja”, rekao je Pupovac te pozdravio zasjedanje Mješovitoga povjerenstva Srpske pravoslavne crkve (SPC) i Rimokatoličke crkve, koje razmatra povijesnu ulogu hrvatskog kardinala Alojzija Stepinca u Drugom svjetskom ratu.

Pupovac je potvrdio da postoje kontakti između političkih vrhova dviju zemalja, ali da trenutno nije dobro vrijeme za susret.

“Ovog trenutaka, s obzirom na izbore u Srbiji, s obzirom na tenzije koje narastaju u političkom životu i kod nas s naglaskom na konzervativnim, klerikalnim krugovima koji ponovno nastoje preuzeti ulogu u vlasti i nastoje utjecati na neke odluke u vlasti nije prilika da dođe do nekog ozbiljnijeg sastanaka, ali kanali doista postoje”, rekao je.

Željka Markić godinama vodi konzervativno-klerikalnu kampanju kojom želi smanjiti ljudska prava

Udruga Željke Markić, ‘U ime obitelji’ u ponedjeljak je ispred Hrvatskog sabora održala konferenciju za medije naslovljenu ‘Zloupotreba proračunskog novca namijenjenog srpskoj nacionalnoj manjini’.

Riječ je o, kako navode iz udruge, ‘zloupotrebi 3,2 milijuna proračunskog novca koji je Savjet za nacionalne manjine za 2016. dodijelio Srpskom narodnom vijeću za tiskanje tjednika Novosti u sklopu ostvarivanja kulturne autonomije nacionalnih manjina, što uključuje promicanje jezika, običaja i kulture manjinskih naroda’.

“To ne bi trebalo shvatiti ozbiljno, ali s obzirom da je riječ o udruzi koja godinama vodi jednu konzervativno-klerikalnu kampanju kojom se želi smanjiti obujam ljudskih prava… Od toga kako razumjeti što je brak, što je želja Crvke pa do toga kako razumjeti i prava nacionalnih manjina, a njihova prava Markić očito razumije tako da one ne bi smjele sudjelovati u društvenom i političkom životu izvan okvira manjina”, komentirao je Pupovac.

Nikola Bajto, glavni urednik Novosti, u razgovoru za N1 televiziju rekao je da je gušenje prava krenulo za vrijeme Tomislava Karamarka, a da je u vrijeme Andreja Plenkovića nastavljeno i dopušteno u nešto blažoj varijanti.

“Ne bi bilo pravedno premijera optuživati da to potiče jer sam siguran da to ne potiče. Može biti da ne postoji dovoljna svijest o tome što se događa na određenim nivoima društvenog i političkog života, ali ovakvi istupi će nesumnjivo to osvijestiti. I Vlada i premijer će se morati početi time baviti”, smatra Pupovac.

Veliku buru u javnosti izazvalo je imenovanje Ladislava Ilčića kao savjetnika potpredsjednika Vlade Davora Ive Stiera. Ilčić će Stiera savjetovati o – ljudskim pravima.

“To je sigurno nešto što zbunjuje ljude. Kada to dolazi iz ureda iz potpredsjednika Vlade to onda dodatno traži vrstu odgovora. Kad smo razgovarali o tome rečeno nam je da Ilčić zapravo nema ovlasti u sferi ljudskih i manjinskih prava, a ukoliko bi se pokazalo drugačije onda bi to sigurno predstavljalo opterećenje u odnosima predstavnika manjina i Vlade. Nema nikakve sumnje da pratimo što se događa, pratimo na koji način izrazito desni, konzervativni krugovi žele nastaviti konzervativnu revoluciju započetu prije nekoliko godina”, rekao je Pupovac. O tome još nisu razgovarali s premijerom, ali žele sa Stierom.

“Nadamo se da ćemo moći s potpredsjednikom Stierom jer je to zapravo najbolja adresa. Nadamo se da nećemo dugo čekati da do razgovora dođe jer smo mi njegovi partneri. On je prva adresa.”

O Barišiću će se izraziti “kada za to dođe vrijeme”

Kada se u četvrtak u Saboru raspravljalo o subini ministra znanosti i obrazovanja Pave Barišića, Pupovac nije bilo. Kaže, zbog manjeg operativnog zahvata. Kako bi glasao da je bio, nije želio direktno odgovoriti.

“Da sam bio u Saboru, tada bih sasvim sigurno bio u situaciji da kažem, ne samo da glasam. Ministra Barišića znam iz studentskih dana i ništa od toga s čime je danas povezano njegovo ime ja iz toga vremena ne mogu spojiti s njim, no izrazito me brine kontekst unutar kojeg se cijela stvar događa. Brine me negativan trend odnosa na Sveučilištu, odnos prema Filozofskom, brine me jedna vrsta kampanje koja se vodi unutar akademske zajednice protiv liberalne struje.

Svi jako dobro znamo što je plagiranje. U zadnjih 20 godina broj onih koji to ne nauče je mnogo veći i zato je to važno pitanje. Problem plagiranja je ozbiljan problem. Stvaranje najboljeg primjera je neophodno i nužno za zaustavljanje tog trenda.

Kada dođe vrijeme ja ću o tome javno reći svoje mišljenje, a to pitanje nažalost nije završeno i sigurno će se o tome raspravljati”, rekao je Pupovac.

Facebook Komentari