Predsjednica RH: Vrijeme je za redifiniranje odnosa s Rusijom, a neka naša veleposlanstva nisu na ponos i diku

Predsjednica RH Kolinda Grabar kitarović nakon obraćanja naciji povodom dvije godine mandata dobila novinarsko pitanje je li zabrinuta za odnose između Hrvatske i Rusije kao i da komentira veleposlanika Ruske Federacije u Hrvatskoj, Anvara Azimova.

Vrijeme je za redifiniranje odnosa s Rusijom, makar se moj stav od ranije nije promijenio. I dalje čvrsto stojimo na činjenici da Rusija mora poštivati međunarodno pravo. Međutim, njih ne smijemo tretirati kao neprijatelja. Jer ako se prema nekome ponašate kao prema protivniku onda se on tako i počne ponašati. Zato od samog početka zagovaram suradnju s Rusima.

Iskreno vjerujem i nadam se u dijalog Putina i Trumpa i da će doći do završetka rata u Siriji. To bi vjerojatno riješilo i migrantsku krizu. S Rusijom treba raditi, ali i dalje poštujemo sustav sankcija. Nedostatak kontakata uvjetovao je da su odnosi Hrvatske i Rusije pogoršani – prvo, neimenovanje hrvatskog veleposlanika, tom smo pitanju aljkavo pristupili kao što nemamo ni u Turskoj”, kazala je Grabar Kitarović dodavši da se nada da će razgovorom s ruskim dužnosnicima riješiti neke od prijepora i zaključila: “Bit će zanimljivo pratiti kako će se razvijati odnosi između Hrvatske i Rusije.”

Na pitanje o promjenama u hrvatskoj diplomaciji i oko novog veleposlanika u SAD-u kazala je kako nije dobila još nikakve prijedloge.

“Neka naša predstavništva nisu na ponos ni diku. Postoje veleposlanici za koje su nas matične države molile da pošaljemo novog veleposlanika ili veleposlanicu. Washington je jedno od bitnijih veleposlanstva, tamo trebamo imati osobu koje je spretna i koja se još nije debelo kompromitirala – kazala je.

Navela je da joj je osobito važno tko će biti veleposlanik u Washingtonu te kako to mora biti osoba koja će uvažavati sve sugovornike, bez obzira na ideološku pripadnost. “Kad sretnete neku osobu, ma kako ona bila na niskoj poziciji, nikad nećete znati gdje će ona završiti”, kazala je.

Predsjednica RH: Slabost državnih institucija, izostanak reforme obrazovanja te adhokracija

Share This Article