Saucha svaljuje krivnju na tajnicu, ali pojavio se svjedok koji mu je osobno davao koverte s novcem

Piše: Dražen Prša

Tomislav Saucha, bivši predstojnik ureda premijera neće ulagati žalbu na istragu što je protiv njega otvorena u petak zbog sumnje da je preko putnih naloga za tadašnje savjetnike predsjednika Vlade, izvlačio novac iz državnog budžeta.

U nešto manje od dvije i pol godine, Saucha je izvukao oko 550 tisuća kuna.

Nakon nalaza revizije USKOK je odlučio pokrenuti postupak protiv bivšeg prvog suradnika Zorana Milanovića jer vjeruje da je upravo on odgovoran za izvlačenje tog novca. Milanović je u međuvremenu u više navrata izjavio kako ništa o sumnjivim putnim nalozima ne zna.

I dok Saucha negira krivnju, jedna od tajnica iz bivšeg Milanovićevog ureda, Sandra Zeljko, izjavila je istražiteljima da joj je naređivao izradu punih naloga i isplatu dnevnica za putovanja na koja savjetnici nikada nisu išli. On navodno svaljuje krivnju na nju.

Tako je na imena Siniše Petrovića, Nevena Budaka i Slavka Goldsteina izvučeno oko 25 tisuća kuna mjesečno. Grafolozi su također u međuvremenu potvrdili da su potpisi na spornim putnim nalozima upravo Sauchini.

Obrana saborskog zastupnika SDP-a kojem je u petak rano ujutro skinut imunitet upravo zbog ove istrage i pritvaranja, odlučila je da neće ulagati žalbu na odluku USKOK-a da protiv njega pokrene postupak.

To bi, naime, dodatno produžilo proces, a budući da se nalazi u istražnom zatvoru u Remetincu Sauchi to nije u interesu.

Istražni zatvor određen mu je kako ne bi utjecao na svjedoke. Izdvojeno je sedam imena bivših Sauchinih suradnika za koje se vjeruje da bi mogli potpasti pod njegov utjecaj, dok u odnosu na ostale svjedoke te bojazni nema.

Na to sudsko rješenje Sauchine odvjetnice Aleksandra Horvat i Ivana Saucha ipak će uložiti žalbu.

Naime, bivšem predstojniku uskraćena je mogućnost da se tijekom istrage brani sa slobode uz uplaćeno jamstvo. Ponudio je jamčevinu od milijun i pol kuna u nekretninama, prenose mediji.

Jutarnji donosi zanimljive dijelove iskaza iz istrage.

Kako su neslužbeno doznali, u svom je iskazu Zvonko Matišić, koji je bio na čelu Ureda za opće poslove Vlade, rekao da je i on osobno podizao devizne akontacije za sporne dnevnice Milanovićevih savjetnika te ih predavao ili Sauchi osobno ili njegovoj tajnici Sandri Zeljko. Matišić je čak rekao da je upozoravao Sauchu da “nešto ne štima” s tim dnevnicama, ali se on na to nije obazirao. Dnevnice su u Sauchin ured dolazile u plavim kuvertama i na njima je uvijek pisao kunski ili devizni iznos i ime osobe. Milanović je za N1 rekao da je on osobno u samo nekoliko navrata dao usmeni nalog za putovanja te da su to dalje obrađivale stručne službe Vlade. S obzirom na tu izjavu, ali i činjenicu da je oko pola milijuna kuna podignuto za navodna putovanja njegovih savjetnika, USKOK će ispitati i bivšeg premijera.

Budući da je S. Zeljko, koja je u Banskim dvorima bila tajnica J. Kosor, ali i Tihomira Oreškovića, bila i osoba kroz čije su ruke prolazili najpovjerljiviji dokumenti, sigurno je da je i za nju napravljena dubinska sigurnosna provjera.

Matišić, sin vozača pokojnog Račana, i njegovi ljudi trebali su imati uvid u sve putne naloge, pa i sporne Milanovićeva kabineta

Facebook Komentari