2.7 C
Zagreb
Naslovnica Inozemstvo Petrov u Pragu na otkrivanju spomen-ploče biskupu Strossmayeru, zagovaratelju suradnje slavenskih naroda...

Petrov u Pragu na otkrivanju spomen-ploče biskupu Strossmayeru, zagovaratelju suradnje slavenskih naroda u Austro-ugarskoj

Saborsko izaslanstvo na čelu s predsjednikom Božom Petrovom nazočilo je u utorak svečanom otkrivanju spomen-ploče biskupu Josipu Jurju Strossmayeru.

-Biskup Strossmayer među mnogim je slavenskim narodima do danas upamćen kao njihov veliki mecena i podupiratelj. Na osobit način je volio Prag u koji je često navraćao i kojemu je posvetio i svoj putopis „Put Zlatnoga Praga“. Vrhunac njegova djelovanja čini posljednja četvrtina 19. stoljeća, razdoblje u kojemu se u europskim okvirima izgrađivao pojam nacije i nacionalne države.

Strossmayer je itekako osjećao sudbinsku važnost toga procesa, a posebno potrebu afirmacije identiteta i posebnosti slavenskih naroda u Austro-ugarskoj monarhiji koji se prvotno ogledaju u njihovu dostojanstvu, jeziku, kulturi i povijesti, kazao je Petrov na svečanom otkrivanju spomen-ploče dodavši kako o tome koliko mu je češki narod bio blizak najbolje svjedoči Strossmayerov govor na svečanosti posvete katedrale u Đakovu 1882. godine, u kojemu je istaknuto mjesto pripalo „pobratimskom češkom narodu“ neslomive sile duha koji je „stalnijim radom i prosvjetom odolio neprijatelju“ očuvavši temelj narodnog opstanka, prenosi službena stranica Sabora.

Spomen-ploča postavljena je na praškom Strossmayerovom trgu na inicijativu predsjednika Hrvatsko-češkog društva Marijana Lipovca te u suradnji hrvatskog Veleposlanstva, Grada Zagreba i načelnika gradske četvrti Praga 7 Jana Čižinskýa.

Tekst spomen-ploče sastavio je Marijan Lipovac, a nacrt ploče izradio je arhitekt Vlado Milunić. J.J. Strossmayer (1815.-1905.), biskup đakovački i srijemski, utemeljitelj Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti i zagovaratelj suradnje slavenskih naroda imenovan je 1888. godine počasnim građaninom Praga u kojemu je 1925. godine dobio i svoj trg. Svečanosti otkrivanja spomen-ploče nazočio je i zagrebački gradonačelnik Milan Bandić.

Najnovije

Još iz rubrike