Pavelić: Afera Saucha nije nikakva novost za Milanovićevu Vladu, Most je zadnjih dana opasno zakuhao

Novinarka i politička komentatorica Jasmina Popović i glavni urednik Hrvatske danas Neven Pavelić gostovali su u Studiju 4 HTV-a.

Tema je bila afera Saucha, ministar Barišić, Mostov odnos prema HDZ-u…

Na upit novinara kako to da je afera s dnevnicama prošla nezamijećeno i da je DORH reagirao tek nakon što je nalaz revizije objavljen u medijima, Popović je odgovorila da to treba pitati Državno odvjetništvo.

“Vidjet ćemo kako će objasniti ako će objasniti. Ovo govori o odnosu vlasti prema novcu. Ovo što se dogodilo s Tomislavom Sauchom samo je još jedan pokazatelj da ne postoji stranka koja može reći da je poštenija od drugih. To što je on bio blizak suradnik Zorana Milanovića, govori po kojem se kriteriju biraju suradnici. Bio je mlad i neiskusan. Ipak, ne možemo mu suditi dok se ne otkrije što je bilo. Za Milanovića je ovo neugodna situacija”, rekla je Popović.

Pavelić je rekao da ova afera nije nikakva novost za Milanovićevu Vladu.

“Sjetimo se Ministarstva kulture, gdje su službenici Ministarstvo doživljavali kao svoju osobnu kasicu prasicu uzimajući novac s bankomata. Više je ministarstava u kojima je to bio modus operandi. Ako DORH krene češljati državne revizije po svim ministarstvima, vrlo brzo će se ustanoviti da se nisu poštovala zakonska pravila. Zna se kako mora izgledati putni nalog, kako se ispunjava, tko ga mora potpisati. Kako oni to nisu radili, pitanje je vremena tko će se sjetiti. Nažalost, ovdje su se sjetili novinari. To je sve DORH morao napraviti, bez obzira na bezuvjetno mišljenje. Tamo jasno piše da se ne zna gdje je otišlo 300 tisuća kuna, a istragom se utvrdilo da je otišlo više od 54o tisuća kuna”, rekao je Pavelić.

Dodao je da je na samom DORH-u hoće li ići u daljnju istragu, a kao primjer je spomenuo Državni ured za upravljanje državnom imovinom (DUUDI).

“U DUUDI-u su našli nezgodna knjiženja, umanjivanje vrijednosti državne imovine. Pitanje je hoće li se ovakav DORH baviti time? U skoro svakom ministarstvu u Milanovićevoj Vladi bilo je nepravilnosti. Sjetimo se Zmajlovića i preseljenja Ministarstva, pa Ministarstva poljoprivrede i čudnovatog dodjeljivanja poticaja. Pitanje je koliko će DORH ići duboko unutra”, kazao je glavni urednik Hrvatske danas.

Milanović je u izjavi novinarima rekao da je slučaj Saucha njegova politička odgovrnost.

“To je Milanović kakvog su neki već zaboravili. Kad god se osjetio ugroženim, smatrao je da se treba pojaviti i obraniti. Vidimo da se distancirao od Sauche, što je logično, sanira štetu po sebe. Dobro je što je preuzeo političku odgovornost jer ona doista postoji. U kuloarima se govori da bi on bio predsjednički kandidat, to možemo gledati u tom kontekstu”, rekla je Popović.

Voditelji su konstatirali da Milanovića najvjerojatnije čeka ispitivanje u DORH-u, pogotovo ako u obzir uzmemo teške optužbe Slavka Linića koji je rekao da je bivši premijer iza svega. Što bi značila njegova odgovornost?

“U svakom slučaju, onaj tko vodi Vladu, ima određeni rang odgovornosti. Naravno da ne treba znati za svaki putni nalog, ali ako ga je netko upozoravao na nepravnilnosti, morao je reagirati. Teško je reći je li sve što govori gospodin Linić istina, ali ako je, onda neće biti dobro po Milanovića. Možda će se ponoviti vrlo slična situacija, u kojoj su neki odlazili s dužnosti pa završili u zatvoru. Ovo je neizvjesno razdoblje, pitanje je hoće li se DORH ponašati kao što je bio slučaj u drugim ministarstvima. Ako netko progovori bit će jako nezgodno za Milanovića”, rekao je Pavelić.

Popović je odgovorila da je SDP najveću štetu pretrpio lošom vlašću te da su za to kažnjeni na izborima.

“Vidjeli smo na društvenim mrežama da rat u stranci traje punom žestinom. Što je kolega Pavelić govorio, bilo bi u redu ispitati gospodina Linića i vidjeti je li na njega vršen pritisak. Sam rejting SDP-a neće biti dotaknut jer je on dosta nizak, oni ne komuniciraju prema svojim biračima i to utječe na to. Vidimo da imaju dosta lošu situaciju uoči lokalnih izbora, to je njima ključan problem, o tome ovisi ova garnitura SDP-a. Što se samog kriznog komuniciranja oko Sauche tiče, oni su to odradili dobro, rekli su da se sve mora istražiti. Birači SDP-a imaju potpuno pravo ovo procijeniti i kazniti”, rekla je novinarka.

Barišić postao uteg

Tema je bila i prijepor oko ministra znanosti i obrazovanja Pave Barišića.

“Nažalost, pratio sam raspravu, i moram priznati da nisam izdržao do kraja. To je bila razina rasprave za koju morate imati živce. Vjerujem da je gledanost bila daleko ispod jedan posto, to se nije dalo gledati. Moglo se ići s jačim argumentima, jako je to loše bilo napravljeno i odigrano. Čak je i premijer Plenković u jednom trenutku uspio pasivizirati oporbu, kazavši da je riječ o običnoj fusnoti. Nisu iskoristili argumente koje su mogli. To je bilo razvodnjeno, neinteligentno i loše”, rekao je Pavelić.

Popović je priznala da je prijenos gledala do kraja.

“Kad ostane pet zastupnika, tada krenu raditi privatan igrokaz s onim replikama. Bilo je zanimlivo promatrati lica predsjedavajućih koji su morali tamo sjediti. Pretpostavljalo se da će gospodin Barišić dobiti povjerenje. Sjetimo se afere Mirele Holy s i poruka sa stranačkog maila. U jednom je trenutku izašla pred novinare i rekla da nema povjerenje premijera i da odlazi iz Vlade. Razmišljala sam što prolazi kroz glavu Barišiću, s obzirom da je postao uteg Vladi. Da je to rekao u jednom trenutku, to bi bio koretan potez. Ovo s Mostom je nedopustivo, Vlada neće pasti zbog jednog ministra, kako je to rekao Nikola Grmoja”, kazala je Popović.

Je li Most trebao imati jasan stav?

“Mene zapravo čudi njihov stav jer se oni ‘furaju’ na priču da su moralni. Ako je u pitanju plagijat, ne možemo tu ništa razgovarati. Ne možete biti suzdržani. Očekuju odluku sveučilišta u Augsburgu, ako je tako da je Barišić autoplagirao sam sebe, ne znam što će se promijeniti, kako će Most onda iskomunicirati situaciju i reći da Vlada pada. Grmoja se prilično zakopao svojim izjavama. Što ako u jednom trenutku budete morali biti protiv? Što ako Nijemci odluku donesu za 15 dana ili mjesec dana? To je politika, slučaj je ušao u političko polje. Koliko ima utjecaj znanstvena zajednica? Ona je podijeljena. Znaju oko čega se zajednica dijeli, pogotovo po ovom pitanju. To je novac. To neće stati. Nije mi jasan premijer Plenković i do koje će točke braniti Barišića, vjerojatno dok sam Barišić ne kaže da odstupa”, dodao je Pavelić.

Popović je kazala da smo viđali takve situacije.

“U svakom slučaju, gospodin Barišić bi mogao doći u tu situaciju. Loše je što čekamo mišljenje iz Augsburga. Ako to dođe iz Njemačke, to ćemo vjerovati, a ovako je to samo fusnota”.

Događa li se ovo u kontekstu lokalnih izbora?

“Uvijek moramo promatrati krroz taj aspekt”, rekao je Pavelić.

“Sve to skupa je u vezi s lokalnim izborima. Most mora pokazati da nije priljepak i mlađi brat. U HDZ-u je sve prepušteno lokalnim jedinicama, oni kandidiraju ljude, vrh stranke ide s figom u džepu, ako su ljudi komromitirani, a lokalna ih zajednica podržava, dat će im priliku. Što se tiče SDP-a, tamo je potpuno rasulo. Jaki gradovi koji su im bili cilj, oni nemaju adekvatne kandidate za njih, niti za Zagreb niti za Dalmaciju”, rekla je Popović.

Pavelić je dodao da su lokalni izbori kruna Mostove politike.

“Oni su još uvijek lokalna stranka. Nemaju na državnoj razini organizaciju, imaju oko 400 članova. Ovo im je cilj, da svugdje dobiju na lokalnim izborima. Ideja da Miro Bulj bude kandidat za splitsko-dalmatinskog župana… vjerojatno će postavljati poznatije na mjesta, pa će kasnije ići kalkulirati, da u Sabor pošalju nekoga tko je bio na listi. Most je opasno zakuhao zadnjih dana, nadovezali su se na dvije jake teme, jedna je i točka o Plenkovićevoj Vladi, a to je Martina Dalić, odnos između nje i supruga. Vaša kuća je došla do dosta nezgodnih podataka, o suprugu Martine Dalić i situaciji koja je bila s tvrtkom kćeri INA-e, Croscom. Tomislav Panenić u Saboru je tražio stanku o tome”, zaključio je Pavelić, referirajući se na navodno izvlačenje novca iz te tvrtke.

Facebook Komentari