Olujić o informaciji da je Saucha tražio razgovor u četiri oka s Cvitanom: Može obaviti takav razgovor iako to nije uobičajeno

Ad

Nakon Ive Sanadera i Branimira Glavaša, Tomislav Saucha je treći zastupnik u povijesti Hrvatskog sabora koji je odmah nakon što mu je skinut imunitet lišen slobode. DORH ga tereti za pribavljanje imovinske koristi u iznosu većem od 540 tisuća kuna te 1360 eura.

Institucije ne rade svoj posao, radili su traljavo, komentirao je događaj u Studio 4 bivši državni odvjetnik Željko Olujić. Naglasio je da je neodgovorno i neobično što je taj dan Zoran Milanović naprosto ‘banuo’ ispred Sabor i dao izjavu da je moralno odgovoran, ali nije pravno. Nitko ga nije povlačio za jezik, pokušava spasiti sebe, izjavio je da nije kriv niti on, niti SDP, nego Hrvatska, odbacuje krivnje sa sebe, kaže Olujić i napominje da je Ivo Sanader bio u pritvoru zbog toga što je netko od njegovih izvršio pronevjeru novca.

Tužiteljstvo je najavio da će u istražnom postupku biti ispitano još sedam svjedoka, uglavnom službenika Ureda za opće poslove Vlade i Sabora. Željko Olujić smatra da se sada stvar zakotrljala i politika ne može nikoga štititi, pa je moguće da se umjesto 7 ispita i 70 svjedoka, odnosno istraga će pokazati koliko je neophodno ispitati da bi se utvrdile činjenice.

Tomislav Saucha je tvrdio da je krivotvoren njegov potpis, međutim grafološko vještačenje pokazalo je da je on potpisnik putnih naloga. Sada obrana ima pravo prigovora, saodređenom argumentacijom može biti prihvaćeno i drugo vještačenje, pa čak i nadvještačenje, tumači Olujić, no upozorava da disgrafija i disleksija, od kojih je Saucha rekao da boluje, mogu se dobiti sa starenjem. Ne rađate se s tim, kaže, nemoguće je da se dobiju s 30 godina, može se s 50-60 godina.

Olujić je naglasio da je DORH onaj, koji nije radio svoj posao, bili su neradnici, kaže. Državna revizija nije dužna to dostavljati državnom odvjetništvu, nego Saboru, što su i učinili. Usprkos toga, oni su dokumentaciju koja nagovještava na kazneno djelo dostavili i Odvjetništvu. Trebali su odmah reagirati, a ne nakon što je HRT objavio vijest.

Zamoljen da komentira tvrdnju da je Saucha tražio razgovor u četiri oka s Dinkom Cvitanom, Olujić je rekao da je Cvitan ovlašten za kazneni progon i na vrhu je piramide, pa može obaviti takav razgovor iako to nije uobičajeno. On treba postupiti oprezno i ravnati se načelima istine a ne političkih pritisaka, upozorio je Olujić.

Facebook Komentari