Nije porezna poslala dokumente župama, nego Zagrebačka nadbiskupija u svrhu što bolje pripreme za nadolazeće vrijeme usklađenja

Večernji list izvijestio je da su brojne župe u šoku i panici, jer su ih iz Porezne uprave obavijestili da su do 31. siječnja trebali predati zahtjev za plaćanje paušalnog poreza na dobit.

Reagirao je Tiskovni ured Zagrebačke nadbiskupije i tvrde da se o oporezivanju njihovih komercijalnih djelatnosti još pregovara s institucijama države.

Država je još krajem 2014. godine donijela zakon po kojemu se sve udruge koje se bave nekom gospodarskom djelatnošću, poput sportskih klubova ili vjerskih zajednica moraju prijaviti u registar obveznika poreza na dobit i početi plaćati porez na dio prihoda koji ostvaruju u neprofitnim poslovima, primjerice najmu prostora, prodaji pića, organizaciji seminara i slično, piše Večernji list.

Malo je službenih informacija kako su se neprofitne udruge snašle i jesu li poštovale nove računovodstvene i porezne obveze, no ove im je godine Vlada izašla u susret tako što im je omogućila da prijeđu na paušalno plaćanje poreza na dobit, koje ne ne premašuje 4140 kuna i na to imaju pravo udruge koje su lani iz gospodarske aktivnosti uprihodile do 230 tisuća kuna.

U reakciji Zagrebačke nadbiskupije se navodi:

“S obzirom na brojne upite medija prema Tiskovnom uredu vezanim uz usklađivanje pravnih sustava Crkve i Države u sektoru oporezivanja, ovime obavještavamo javnost da, kao što je to istaknuto u Priopćenju Tiskovnog ureda HBK-a sa sastanka Biskupske komisije Hrvatske biskupske konferencije za odnose s državom i Komisije za odnose s vjerskim zajednicama Vlade Republike Hrvatske od 8. ovog mjeseca, još uvijek traju razgovori nadležnih crkvenih i državnih Komisija vezani uz tu tematiku.

U tom smislu, naglašavamo da dopis i formular koji je Zagrebačka nadbiskupija uputila svojim Župama, a koji se spominju u članku jednog dnevnog lista, nisu ‘dokumenti Porezne uprave’, nego dokumenti Zagrebačke nadbiskupije koji su poslani u svrhu što bolje pripreme za nadolazeće vrijeme usklađenja pravnih sustava Crkve i Države u sektoru oporezivanja.”

List je, naime, objavio dopis generalnog vikara Zagrebačke nadbiskupije župama, u kojemu se navodi da će se oporezivati prihodi od najma stanova, zakupa poslovnih prostora, prihodi od repetitora postavljenih na crkvenim zgrada, zakupa obradivog zemljišta, šuma, prodaje predmeta, a kojim se i poziva ispune priloženu tablicu i bez odgađanja je dostave u Ekonomat Zagrebačke nadbiskupije.

Share This Article